Iepuri de casa

Iepure Albastru Vienez

Iepurii de rasa Albastru vienez. Iepurele Vienez albastru – este un iepure de rasa care a fost crescut în Austria, în secolul al 19-lea adus in țara noastră, Viena Albastru este una dintre cele mai comune specii, nu numai din cauza buna performanta de rezistenta si fertilitate, dar, de asemenea, calitatea de carne și blană.

Iepurii de rasa Albastru vienez sunt caracterizate de o mărime medie, puternic trunchi , subțire și alungit, cu o lungime de 55-60cm. În medie, greutatea în viu din Viena albastru iepuri variază de la 4 la 5 kg.

Pentru a crea aceasta rasa a fost folosită mici iepuri Moravia albastre și iepuri de rasa Flandres.

O trăsătură distinctivă a Vienei albastru iepuri este o nuanta stralucitoare de culoare gri-albastru.

Pentru blana acestor iepuri, se caracterizează printr-o stralucire lucios, uniformitate a culorii și gradul ridicat de elasticitatea.

Iepuri din aceasta rasa se nasc gri, si albastru caracteristică vine mai târziu.

Nuanța finală se formează la vârsta de 7-8 luni.

Grila de evaluare

  • Forma corpului și tipul – 20 puncte
  • Greutatea – 10 puncte
  • Blana – 20 puncte
  • Capul și urechile – 15 puncte
  • Culoarea acoperitoare și uniformizarea – 15 puncte
  • Culoarea de bază – 15 puncte
  • Sănătate și îngrijire – 5 puncte

1. Forma corpului și tipul
Corpul este întins, cilindric, în spate și în față la fel de lat, cu o linie a spatelui simetrică și bine rotunjită în spate. Pieptul este bine dezvoltat. Gâtul este scurt și are o ceafă puternică. Membrele sunt puternice și de lungime medie. La femelele bătrâne este permisă o gușă mică, corect formată.

2. Greutatea 
Greutatea minimă este de 3,25 kg, greutatea normală 4,25 kg, greutatea maximă 5,25 kg.
Evaluarea greutății:

Kg         de la 3,25                  de la 3,60                     de la 4,00                  de la 4,25 – 5,25
Puncte      7                                 8                               9                                     10

3. Părul
Părul este de lungime medie, cu puf dens, cu păr uniform. Urechile sunt bine acoperite cu păr.

4. Capul și urechile
Capul este puternic, cu fruntea și botul late, cu obrajii bine definiți și nas ușor curbat. Capul stă bine pe umeri, fără să se observe, o formațiune a gâtului, bine dezvoltată. Urechile sunt cărnoase, în partea de sus frumos rotunjite, stau în pozitie verticală și au o lungime corespunzătoare cu restul corpului.

5. Culoarea acoperitoare și uniformizarea
Culoarea acoperitoare este uniformă pe tot corpul, albastru până la albastru închis, cu o strălucire intensă, excepție făcând zona burții unde culoarea este mai mată. Culoarea ochilor este gri-albăstruie, ghearele sunt culoarea cornului închis.

6. Culoarea de bază
Culoarea de bază este mai deschisă decât cea acoperitoare. Trebuie să fie pură și și să meargă până la rădăcina.

7. Sănătate și îngrijire 
Vezi caracteristicile generale

Defecte ușoare 
O gușă mică. Membre lungi, subțiri. Capul subțire, gâtul lung. Urechi subțiri, prea lungi sau prea scurte, puțin acoperite cu păr. Culoarea acoperitoare neuniformă, prea deschisă sau negru- albăstruie. Abateri coloristice la cap, urechi, piept și membre, culoare acoperitoare presărată cu fire de păr albe. Nuanță maronie sub blană. Culoare de bază deschisă sau pregnantă.

Defecte grave
O gușă mare. Culoare acoperitoare puternic presărată cu alb, și marginile urechilor albe. Culoare acoperitoare ruginiu puternică sau început de maro. Culoare acoperitoare prea deschisă sau prea spre negru. O altă culoare a ochilor decât albastru-gri. Gheare duble sau albe. Început maro puternic sub blană. Culoare de bază impură, cu alb. Culoare de bază albă la rădăcina firului de păr.
Orice abatere de la caracteristicile generale.

Articole similare