vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Plante medicinale

Leurda proprietati terapeutice

De articoleutile - luni martie 25, 2019

Leurda sau Allium Ursinum este un văr al usturoiului. Leurda este recomandată în alimentație dar și în tratamentul naturist al mai multor afecțiuni pentru că are proprietăți terapeutice. Planta este cunoscută în România drept usturoi sălbatic ce trăiește în pădurile umede sub umbra copacilor. Atunci când sunteți în pădure și simțiți miros de usturoi veți ști că în apropiere crește leurda. Frunzele sale au o formă asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Când înflorește, leurda are o floare albă. Frunzele proaspete au efect antiseptic, antibacterian, anti toxic, diuretic, hemostatic și efecte hipotensive. Leurda poate avea, de asemenea, proprietăți antivirale.

De cele mai multe ori în România îi spunem usturoi sălbatic însă în întreaga Europă această plantă cu proprietăți nutritive valoroase este cunoscută ca leurdă sau usturoiul urșilor și este foarte folosită în alimentația zilnică. Pate-urile cu leurdă sunt comercializate și la noi în țară și au foarte mare succes. Brânza cu leurdă sau sosurile de roșii cu leurdă pot fi găsite în special în magazine naturiste cu produse de calitate, 100% naturale și bio.

Mărul Jonathan

Alimentele cu leurdă sunt de mare ajutor în caz de indigestie, gaze intestinale, hipertensiune arterială sau “rigidizarea arterelor “(arteroscleroză). Acest tip de usturoi poate fi aplicat și direct pe piele în caz de erupții cutanate (dacă îl aveți disponibil în stare proaspătă). Leurda conține ingrediente active care pot proteja împotriva bolilor de inimă prin reglarea activității trombocitelor și scăderea presiunii sângelui.

Planta apare primăvara timpuriu, imediat după ce se topește zăpada. Usturoiul sălbatic (leurda) este numit și usturoiul urșilor pentru că, atunci când ies din hiberbare, urșii mănâncă această plantă. Iată că și urșii fac intuitiv o “cură de detoxifiere” pentru a-și curăța stomacul, intestinele și sângele după iarna lungă. Și mistreții consumă leurdă. Iar urșii și mistreți nu ar trebui să fie singurii care să se bucure de beneficiile aduse de leurdă (sau usturoi sălbatic), deoarece nu este doar gustos, ci și extrem de sănătos.

Leurda are proprietăți similare cu usturoiul comun cultivat în grădină dar cu beneficii mai mari decât acesta. Solul de pădure este mult mai bogat în nutrienți și de aceea leurda aduce mai multe beneficii sănătății. Gustul este mai delicat decât la usturoiul comun, este similar cu cel de arpagic. Leurda poate fi consumată fiartă sau crudă (ca și usturoiul normal).  Leurda proaspăt culeasă și tocată mărunt se poate presăra peste orice mâncăruri de casă așa cum presărăm pătrunjel, luștean, sau diverse alte condimente (în supe, ciorbe, tocănițe, salate). Este important să nu bem lichide în timpul meselor care includ și leurdă căci se diluează sucurile digestive iar efectele benefice se minimizează.

Leurda conține vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru și adenozină.

Substanțele active din leurdă au efecte vasodilatatoare, pot curăța sângele de substanțe toxice, pot reduce tensiunea arterială și pot ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale prin evitarea apariției trombozei și tromboflebitelor. Consumul de leurdă poate trata sau preveni guta, prin acțiunea de detoxifiere și curățare a rinichilor și a vezicii urinare. În plus, leurda poate stimula urinarea și eliminarea de acid uric în exces.

Leurda este foarte indicată pentru sănătatea stomacului și a intestinelor. Acest tip de usturoi este un minunat tonic al intestinelor dacă sunteți constipat și chiar dacă aveți diaree. De asemenea, este bun pentru tratamentul naturist al coșurilor, acneei, pentru piele uscata, aspră sau pentru boli de piele de orice fel sau cronice.

Leurda ajută foarte mult la detoxifierea organismului pentru  că – asociată fiind cu o alimentație sănătoasă și cu activitate fizică moderată – scade colesterolulși ajută la creșterea fluxului de sânge către toate părțile corpului. Acest lucru va ajuta la eliminarea unor probleme precum rigidizarea arterelor, presiune arteriala, amețeli, viermi și paraziți.

 

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare