Criptomonede

Litecoin

Litecoin este o criptomonedă de tip peer-to-peer. Este un proiect software open-source lansat sub licența MIT/X11, ceea ce înseamnă că are restricții limitate cu privire la re-utilizarea acestuia. Litecoin este, în multe privințe, similar cu Bitcoin, deoarece este, de asemenea, considerată o monedă digitală și un sistem de plată digital. Tehnicile de criptare Litecoin sunt folosite pentru două caracteristici foarte importante:

1. Reglementează generarea de unități Litecoin;

2. Verifică transferul de fonduri și securizează tranzacțiile.

Deși Litecoin și Bitcoin sunt similare în multe aspecte, există totuși câteva diferențe majore între cele două criptomonede.

Care este diferența dintre Litecoin și Bitcoin?

Unii traderi consideră că, dacă Bitcoin este echivalentul aurului, atunci Litecoin ar putea fi comparat cu argintul, acesta fiind, de fapt, planul pe care dezvoltatorii Litecoin l-au avut în minte atunci când l-au creat.

Deși Litecoin si Bitcoin au multe caracteristici similare, există totuși și câteva aspecte care le diferențiază:

1. Litecoin oferă o confirmare mai rapidă: Rețeaua Litecoin își propune să proceseze un block la fiecare 2,5 minute, în loc de 10 minute în cazul Bitcoin, aspect care conform dezvoltatorilor permite o confirmare a tranzacțiilor mult mai rapidă. Totuși există și un dezavantaj, reprezentat de probabilitatea mai ridicată de apariție a block-urilor orfane.

2. Litecoin folosește un algoritm hashtag diferit: Litecoin folosește scrypt în algoritmul proof-of-work, o funcție secvențială de memorie-hard care necesită asimptotic mai multă memorie decât un algoritm care nu folosește această funcție.

3. Rețeaua Litecoin va crea mai multe monede: Litecoin va genera 84 de milioane de Litecoins, adică de patru ori mai multe unități monetare decât va emite rețeaua Bitcoin.1

În ansamblu, Litecoin poate procesa și gestiona un număr mult mai mare de tranzacții, fapt ce conduce la o reducere a potențialelor blocaje, așa cum se întâmplă uneori cu Bitcoin. Pentru o imagine de ansamblu asupra acestor criptomonede, vă rugăm sa priviți imaginea de mai jos. Avantajele pot include o rezistență sporită la un atac de tipul double spending față de Bitcoin, în aceeași unitate de timp.

Cum funcționează Litecoin?

Litecoin este o rețea online pe care oamenii o pot utiliza pentru a efectua plăți de la o persoană la alta. Aceasta rețea este peer-to-peer și descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este controlată de nicio entitate sau guvern.

Sistemul de plăți nu permite folosirea monedelor fizice, cum ar fi dolarul sau euro, utilizând în schimb o unitate de cont proprie, numită și Litecoin (simbol: L sau LTC). Acesta este motivul pentru care veți vedea adesea Litecoin clasificată ca o monedă virtuală sau digitală. Litecoins pot fi cumpărate și vândute în schimbul banilor tradiționali la o varietate de exchange-uri online.

Ce este tehnologia Blockchain?

Litecoin are la bază tehnologia blockchain, la fel ca Bitcoin. Potrivit Litecoin, block-ul utilizat este capabil să gestioneze un volum mult mai mare de tranzacții decât concurentul său – Bitcoin”.3

Litecoin are o frecvență mai ridicată de generare a block-urilor, ceea ce înseamnă că rețeaua suportă mai multe tranzacții și beneficiază de timpi mai rapizi de confirmare.

Diferente in privinta mineritului

Ca si in cazul monedei bitcoin, litecoin este o criptovaluta care este generata prin minare. Moneda Litecoin a fost creata in luna octombrie 2011 de catre Charles Lee, fost inginer la Google. Motivatia care sta in spatele creatiei sale este intentia sa de a imbunatati bitcoin. Diferenta cheie intre utilizatori este timpul de 2,5 minute necesar pentru a crea un block, spre deosebire de cele 10 minute necesare in cazul bitcoin. Charles Lee lucreaza acum pentru Coinbase, unul dintre cele mai populare portofele online pentru bitcoin.

Totusi, pentru mineri si entuziasti, litecoin are o diferenta mult mai importanta fata de bitcoin, si anume algoritmul diferit ca dovada de lucru. Moneda Bitcoin foloseste algoritmul SHA-256 pentru hashing, care implica calcule care pot fi accelerate foarte mult in procesare paralela. Aceasta caracteristica este responsabila pentru aparitia cursei intense in tehnologia ASIC si care a cauzat o crestere exponentiala in nivelul de dificultate al bitcoin.

Totusi, moneda litecoin foloseste algoritmul scrypt- initial denumit ca s-crypt, dar pronuntat ca “script”. Acest algoritm incorporeaza algoritmul SHA-256, dar calculele sale sunt mult mai serializate fata de cele ale SHA-256 in cazul bitcoin. Scrypt favorizeaza cantitati mari de RAM foarte rapid, in locul a doar putere bruta de procesare. Drept rezultat, scrypt e cunoscut ca “problema grea de memorie”.

Consecintele folosirii acestui script inseamna ca nu a fost nici o “cursa a inarmarii” in lumea litecoin ( si a altor valute scrypt), pentru ca pana acum, nu exista nici o tehnologie ASIC disponibila pentru acest algoritm.

Totusi, acest lucru o sa se schimbe in curand, multumita unor companii precum Alpha Technologies, care de acum accepta pre- comenzi.

Pentru a sublinia diferenta in putere de hashing, la momentul scrierii acestui articol, rata totala de hashing a retelei bitcoin este de peste 20000 de Terra Hashes pe secunda, in timp ce in cazul litecoin este de doar 95642 de Mega Hashes pe secunda.

In momentul de fata, cele mai bune sisteme de minerit litecoin vin sub forma unor computere personalizate, echipate cu mai multe placi video. Aceste dispozitive pot face faca calculelor necesare pentru scrypt si au acces la o memorie foarte rapida care este construita in propriile lor placi de circuite.

Exista o perioada cand oamenii puteau folosi mineritul GPU si in cazul monedei bitcoin, dar dispozitivele ASIC au facut ca aceasta metoda sa nu merite efortul.

Ar trebui să încerci să „minezi” Litecoins ?

Opinia noastră este că tranzacționarea Litecoin ar putea fi mai profitabilă decât „minarea datelor”. Prin utilizarea celei mai avansate platforme MetaTrader 4 și MetaTrader 4 Ediția Supremă, costurile sunt mult mai scăzute decât achiziția așa-numitelor echipamente ASIC, care sunt foarte costisitoare și departe de a fi o investiție sigură. Există o mulțime de riscuri asociate procesului de „minare” cum ar fi:

1. Dificultate exponențială de rețea: dificultatea va crește pe măsură ce „mineri” mai mulți și mai rapizi se vor alătura rețelei, și va conduce la o scădere a profitabilității. Din acest motiv, este important să faceți o previziune realistă asupra dificultății pe care o veți putea întâmpina în viitorul apropiat.

2. Valoarea de revânzare potențial scăzută: echipamentele ASIC pot „mina” extrem de eficient, dar acesta este singurul lucru pentru care poate fi utilizat. Nu poate fi folosit în alte scopuri, deci valoarea de revânzare este foarte scăzută.

3. Întârzierile la livrare: Nu doriți ca hardware-ul dumneavoastră să fie livrat cu luni întârziere după ce l-ați comandat. Legat de acest subiect, au existat numeroase recenzii slabe pe internet despre pre-comanda echipamentului hardware-ului pentru minerit.

4. Consumul de energie: Nu doriți să plătiți mai mult pentru energia electrica decât câștigați din „minerit” Litecoins, nu?

Pe scurt, tranzacționarea Litecoin vs. USD ar trebui sa fie mai interesantă, mai profitabilă și mai puțin costisitoare.

Unde poți să folosești Litecoins?

Litecoin poate fi folosit și cheltuit pentru o listă lungă de produse de la diferite tipuri de comercianți. Primul pas, îl reprezintă descărcarea unui portofelul electronic Litecoin pentru a putea achiziționa Litecoins de la o casa de schimb, care apoi se pot folosi pentru a cumpăra bunuri și servicii.

Cine sprijină Litecoin?

Litecoin funcționează independent de orice bancă centrală, spre deosebire de celelalte monede bine cunoscute, cum ar fi dolarul american sau euro.

Rețeaua Litecoin nu beneficiază de un punct central sau un singur administrator, ceea ce face ca Litecoin sa fie o monedă digitală descentralizată.

Care sunt riscurile de tranzacționare a Litecoin?

Iată câteva puncte care rezumă unele dintre riscuri:

1. Ca și Bitcoin, nu are o istorie financiară îndelungată și nici nu există foarte multe alte criptomonede pentru comparație. Practic, la întrebarea despre valoarea corectă a activului, este foarte greu de găsit un răspuns.

2. Modificările în ceea ce privește libera circulație a capitalului ar putea reduce cererea de criptare. Țări precum China au legi care protejează ieșirile de capital; prin urmare, banii sunt îndreptați către criptovalute nereglementate pentru a evita astfel de controale ale capitalurilor. O schimbare a legislației privind ieșirile de capital ar putea diminua cererea.

3. Este nereglementată, astfel încât unele persoane pot considera ca există un risc ridicat. Totuși, acest aspect este subiectiv deoarece până la urmă, este doar o monedă.

4. Este o monedă similară cu o marfă; prin urmare, este supusă fluctuațiilor pieței, cum ar fi cererea și oferta. Dar acest lucru ar trebui să reprezinte un aspect pozitiv pentru traderii care tranzacționează astfel de active.

 

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x