Banci/Burse

Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni

Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni se acordă doar debitorilor ale cărori venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia COVID-19, a declarat Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, imediat după şedinţa de guvern.

”Urmează să stabilim exact care sunt persoanele afectate indirect. Va fi o plajă foarte mare de persoane care se va încadra, pentru că astăzi în România cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect. Aceste cereri pot fi făcute cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Ce se întâmplă cu dobânzile, după ce a trecut perioada de suspendare. Am stipulat că dobânda datorată de debitor se capitalizează la soldul creditului existent. Se va adăuga creditului, dar se va reeşalona pe toată durata creditului. Singura excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maximul 5 ani. În cazul creditelor ipotecare, statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar aceasta trebuie plătită pe o perioadă de 5 ani de la data suspendării”

Ceea ce am inteles noi ca o concluzie:

Declarația ministrului a fost foarte clara: dobânzile se capitalizeaza, adică dobânzile care ar trebui plătite în cele 9 luni se adună și se adaugă la soldul creditului existent la data cand se solicită amânarea ratelor. Noul sold se reesaloneaza pe perioada creditului rămasă plus cele 9 luni. Noile rate vor fi mai mari decat cele actuale (la rata normala se adauga dobanda celor 9 luni impartita la perioada duratei creditului). Parerea mea este ca cei care pot sa plateasca ratele sa o faca in mod normal (mai ales acuma cand au scazut dobanzile) si doar cei cărora le-a scăzut într-adevăr venitul sau au rămas fără loc de munca sa ceara băncilor amânarea. Vor putea beneficia de amânare doar persoanele care sunt la zi cu plata ratelor.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x