Constructii case ecologice

Modalitati de constuctie. Tipuri de case ecologice

Având în vedere decăderea sistemului monetar şi starea economiei din ziua de azi, ar trebui să ne orientăm spre proiectarea şi construirea locuinţelor care să ne aducă mai aproape atât de natură, cât şi de noi înşine, prin îmbinarea cunoştinţelor tehnologice cu cerinţele de moment ale protecţiei mediului.

Sunt foarte multe tipuri de case ecologice care pot fi construite cu foarte puţine resurse materiale şi care dau un rezultat extrem de practic şi atrăgător. În cele ce urmează, sunt prezentate câteva tipuri din acestă categorie.

Case „EarthBag” (saci umpluţi cu pământ)

Construirea cu ajutorul sacilor cu pământ este atât veche, cât şi nouă. Sacii cu nisip au fost mult timp folosiţi, în special de către militari, pentru crearea de bariere puternice, pentru protecţie sau pentru controlul inundaţiilor.

Aceleaşi motive care fac să fie buni pentru aplicaţiile enumerate, îi fac buni şi pentru construirea de locuinţe. Având în vedere că zidurile realizate cu saci de pământ sunt atât de masive, ele rezistă la toate tipurile de calamităţi naturale (cutremure, inundaţii). Clădirile astfel realizate pot fi ridicate rapid folosind materialele disponibile în zonă. Se pot folosi multe feluri de saci, începând de la sacii din fibre naturale şi până la sacii din țesătură de polipropilenă. Pentru că sacii pot fi umpluți cu orice, începând de la nisip și prundiș până la sol greu, argilos, aceasta este o tehnică remarcabil de versatilă și necostisitoare. Pentru rezistență suplimentară la cutremure se așează fire continue de sârmă ghimpată pe post de „mortar“ între fiecare dintre rândurile de saci. Astfel, nu numai că se previne alunecarea sacilor, ci se asigură și o armare care conferă întregii fundații rezistență la întindere, ajutând elementele construcției să rămână unite ca un element unic.

Dezavantajele acestui sistem sunt în cea mai mare parte legate de durabilitate. Sacii din fibre naturale se descompun dacă sunt expuși la umezeală. Sacii din polipropilenă, deși sunt imuni la putrezire, se dezintegrează rapid la lumină ultravioletă. Protejarea sacilor cu un „ecran solar“ de noroi imediat după construire și apoi acoperirea lor cu tencuială de pământ sau de var ar trebui să împiedice degradarea datorată expunerii la soare.

Case „EarthShip” (anvelope uzate şi pet-uri umplute cu pământ)

Construirea caselor de tip EarthShip, utilizând anvelope uzate şi sticle/pet-uri umplute cu pământ, reprezintă o alternativă ieftină comparativ cu soluţiile clasice (cărămidă, BCA, beton etc), iar gradul de izolare termică este net superior.

Această soluţie permite conservarea unei temperaturi constante (atât vara, cât şi iarna) folosind la minimum resursele de încălzire sau de răcire pentru a avea un conform termic permanent. Eficienţa creşte dacă construcţia este parţial îngropată în pământ, iar în acest mod, temperatura de 21-230C este asigurată permanent, pe tot timpul anului. De asemenea, se poate opta şi pentru o alternativă care să combine cele două soluţii, realizând astfel un sistem hibrid din anvelope, sticle, pet-uri sau alte materiale capabile să încapsuleze pământ.

Case din baloţi de paie

Casele din baloţi de paie sunt, la ora actuală, din ce în ce mai căutate, fapt ce se datorează mai ales multitudinii de factori care fac o astfel de casă sănătoasă, sigură și eficientă: prețul materialelor de construcții semnificativ redus, paiele fiind în sine un foarte bun izolator, nu necesită o termoizolare suplimentară, rezistenţa la incendii, rezistenţa la cutremure.
O casă construită din baloţi de paie poate fi la fel de modernă, atrăgătoare şi eficientă energetic ca oricare altă casă, dar cu mult mai ieftină. Materialele de construcții naturale, având o capacitate capilară excepțională (reținerea umidității), ne oferă în interiorul locuinței un climat foarte plăcut.

Case din chirpici

Chirpiciul presupune un amestec de lut şi paie, iar uscarea se face prin expunere la soare. Chirpiciul nu se usucă în cuptoare sau alte utilaje de uscare rapidă. Pentru zidire se foloseşte în general ca liant o pastă obţinută prin amestecul pământului galben cu apă şi, în unele cazuri, şi un adaos de var.
Construcţiile realizate din chirpici se comportă bine în urma acţiunii seismice deoarece materialul este flexibil şi permite deplasări ce nu afectează structural clădirea, dar şi datorită faptului că în general construcţiile din chirpici sunt dispuse pe un singur nivel, rareori întâlnindu-se două nivele.
Casele din chirpici sunt foarte răcoroase vara şi călduroase iarna, sunt case care „respiră” foarte bine, mai ales cele cu acoperiş de paie şi pardoseala de lut naturală. Dacă se asigură o întreţinere corespunzătoare durata de viaţă a unei construcţii din chirpici poate să ajungă şi la 170 de ani. Cel mai mare dezavantaj al acestui material este acela de a fi sensibil la umezeală, iar la îmbibarea cu apă îşi pierd capacitatea portantă.

De obicei se foloseşte fundaţie de piatră sau cărămidă suficient de lată să suporte pereţi de 45-60 cm lăţime. Fundaţia trebuie să fie înaltă pentru a menţine zidul uscat, ferit de umezeala ce urca din pământ sau de apa ploilor ce stropeşte când loveşte solul. Zugrăvelile şi tencuielile trebuie să permită peretelui să respire. Nu se recomandă tencuielile pe bază de ciment. Se recomandă să se folosească tencuială de văr cu nisip, în interior tencuială de argilă, în două straturi.
Înainte de tencuire se recomandă lăsarea la uscat a zidului timp de un an de zile. Lemnul încastrat în chirpici nu se degradează datorită umidităţii. Se folosesc paie din baloţi de grâu sau de ovăz. Adăugarea paielor se face de obicei cu furcile la nivelul solului, în apropierea peretelui unde urmează a fi puse.

Case din paiantă

Paianta este un tip constructiv tradiţional care îmbină echilibrat o structură portantă din lemn cu închideri elastice din argilă amestecată cu paie, pe un suport din împletitură de nuiele. Tradiţional, argila folosită în acest tip de construcţii se încadrează în categoria argilelor “uşoare”, neavând rol structural, ci doar rol de închidere şi termoizolant. Împletitura de nuiele de salcie cu grosimi de 1-2 cm se “bulgăreşte” pe ambele părţi şi apoi se tencuieşte.

Pentru tencuieli din argilă sunt preferate paiele de orz, pentru că sunt mai moi. Mai important decât tipul de paie este structura tulpinii. Un câştig pentru creşterea capacităţii termoizolante este folosirea paielor cu tulpini rezistente, care nu se strivesc. Paiele trebuie să fie uscate şi să nu miroasă a mucegai. Lungimea paielor nu trebuie să fie mai mare decât grosimea elementului de contrucţie.

Case lut

Cobul este un termen tradiţional englezesc ce denotă stilul de a construi din argilă, nisip şi cantităţi îndestulătoare de paie lungi. Acesta este util în zonele umede, unde uscarea chirpiciului e mai dificilă. Câteva dintre exemplele cele mai bune de structuri din cob se găsesc în Anglia şi în Tara Galilor, fiind utilizate acolo de aproape cinci secole. Cobul se bucură de o popularitate crescândă în cercurile celor ce practică tehnici alternative.
La modul cel mai simplu, cobul combină argila, nisipul, paiele şi apa în grămezi consistente de forma chiflelor de pâine, ce sunt azvârlite în zid şi “croşetate” unele într-altele, pentru a forma o masă continuă.

Cobul, ca şi sacii de pământ, se poate aranja după linii curbe datorită maleabilităţii. Însă spre deosebire de sacii de pământ, cobul necesită cantităţi însemnate de paie. Paiele joacă rolul oţelului din betoane, conferind pereţilor o rezistenţă la întindere mai bună, mai ales atunci când grămezile de cob sunt întreţesute cu “degetul cobarului” sau chiar cu mâinile şi degetele goale.

La ridicarea pereţilor de cob e necesar să lăsăm să treacă un timp până când aceştia se aşază, înainte de a continua cu înălţarea. Pe măsură ce se înalţă, cobul de deasupra poate deforma rândurile de dedesubt dacă acestea nu s-au uscat. Vom numi cantitatea de cob ce poate fi aşezată o dată “încărcătură”. Fiecare strat trebuie lăsat la uscat înainte de aşezarea stratului următor, pentru evitarea deformării prin bombare. Rezistenţa lor la întindere este suficientă pentru a preveni deformările, indiferent de umiditatea amestecului de pământ din saci. Iată deci avantajele principale ale sacilor de pământ asupra cobului: lipsa paielor, lipsa timpilor de aşezare a cantităţilor, o plajă mai largă de umiditate posibilă şi amestecul mai puţin specific de sol.

Case CordWood

Una dintre cele mai vechi case construite din bușteni tăiați stă în picioare din anul 1895. Cei care au ales să-și construiască astfel de case, în general, sunt oameni care locuiesc foarte aproape de pădure, astfel având materia primă la îndemână. Avantajele caselor cordwood: se folosesc materiale naturale, se încadrează foarte bine și nu poluează mediul înconjurător, estetică unică, ieftin și economic atât la constucție, cât și pe termen lung, pot fi construite cu cunoștințe minime în domeniul construcțiilor.

Case „Rammed Earth” (pământ bătătorit)

Frumuseţea acestei tehnici de construire constă în simplitatea şi naturaleţea celui mai vechi material de construcţii – pământul. O casă din pământ bătătorit se realizează cu ajutorul cofrajelor de lemn care sunt treptat umplute, bătătorite, ridicate.

Construirea unui perete întreg începe cu un cadru temporar (cofrag), de obicei, realizat din lemn sau placaj (40-50 cm), pentru a acționa ca o matriță pentru forma dorită și dimensiunile fiecărei secțiuni de perete. Forma trebuie să fie robustă și bine fixată, iar cele două suprafețe opuse ale cofragului prinse bine împreună, pentru a preveni deformarea, bombarea de la forțele de compresiune mari. Materialul este comprimat iterativ, în loturi, până la partea de sus a cadrului. Se folosesc scule pentru bătătorit manuale sau scule asemănătoare pneumatice cu ajutorul cărora se micșorează timpul de construcție.

Avantaje: nu necesită structură de lemn, dacă locaţia permite, nu necesită nici măcar fundaţie săpată, şi nici fundaţie de beton, costă foarte puţin, permite realizarea încălzirii prin pardoseală, sau chiar şi prin ziduri.

Articole similare