Fonduri Mutuale
Idei de afaceri

Obligatiuni si alte instrumente cu venit fix

Desi nu aduc randamente deosebite, obligatiunile sau fondurile de obligatiuni reprezinta o buna posibilitate de a pastra o parte din cash, in asteptarea momentelor in care alte active mai riscante devin mai ieftine.

Ca si idee, poti obtine un randament de 9-12% la obligatiunile listate la BVB a unor companii mai mici sau poti investi intr-un fond mutual de obligatiuni, cu un portofoliu diversificat, cu un randament mediu de 2-3% brut. Bineinteles, si gradul de risc creste odata cu randamentul.

Investitii in fonduri sau ETF-uri pe index bursier

In principiu, cei care obtin profit din tranzactiile pe bursa sunt profesionistii, pe cand ceilalti doar ruleaza sume fara prea mari rezultate (pozitive).

Exista totusi o exceptie care este si usoara de aplicat si profitabila pe termen lung. Este vorba de investitii in ETF-uri bazate pe indici bursieri care urmaresc mersul general al bursei. Un ETF inseamna de fapt un cos format din mai multe actiuni reprezentative.

In Romania de exemplu, indicele reprezentativ al bursei este indicele BET, care cuprinde in proportii variabile cele mai reprezentative 13 actiuni listate pe bursa din Romania (Petrom, BRD, Banca Transilvania, Electrica, Romgaz, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica si Bursa de Valori Bucuresti, Medlife, Conpet, RCS RDS). Poti gasi pe situl BVB, componenta
indicelui BET.

Poti investi in acest ETF deschizand un cont de tranzactionare la orice broker autorizat BVB si cumparand simbolul TVBETETF.

Bineinteles, poti investi si in ETF-uri ale celor mai mari burse din lume (SUA, Germania, UK etc.). Unii dintre brokerii autorizati BVB (de exemplu Tradeville) ofera si acesta posibilitate de investi in ETF-uri internationale.

Important este ca investitia sa se faca pe termen lung si foarte lung (5-10 ani), pentru a nu depinde de fluctuatiile de moment ale preturilor actiunilor.

Investitia poate aduce un randament pe termen lung intre 7-10% brut, conform statisticilor.

Articole similare