Plante de interior

Orhidee sau Orchid Show

Existã oameni care iubesc filmul si pentru ei s-a inventat Oscarul. Existã oameni care îndrãgesc moda si pentru acestia s-a inventat Sãptãmâna Modei. Dar pentru iubitorii sau pasionatii de orhidee ce s-a putut inventa? Pentru acestia Royal Horticultural Society a initiat douã mari expozitii care vin în întâmpinarea cerintelor iubitorilor de orhidee si de frumos: London Orchid Show si Botanical Art Show. London Orchid Show este consideratã ca fiind una dintre cele mai elegante si mai stilate dintre toate expozitiile de plante ale capitalei britanice. Si nici nu poate fi altfel pentru cã este vorba atât despre orhidee cât si despre legãtura lor cu arta. Este comuniunea perfectã dintre naturã si talentul uman de a o imortaliza.

Orhideele au o elegantã deosebitã, uimesc prin forme si culori, precum si prin diversitate. Practic, la acest moment, ele alcãtuiesc cea mai numeroasã familie de plante pe care o cunoastem.

Astăzi orhideele exotice pot fi găsite în orice florărie, dar din păcate cele autohtone dispar rapid din habitatul lor natural. Mentalitatea modernă de a beneficia zilnic de lucruri create artificial influențează și domeniul orhideelor: majoritatea oamenilor preferă hibrizi creați în laboratoare pe criteriul aspectului comercial și nici nu se gândesc la faptul că natura a creat perfecțiuni pe alte criterii. Ne îndreptăm cu pași rapizi spre capcana creării unei lumi paralele, uitând de unde provenim: din natură. Datorită tehnologiei genetice ne putem „bucura” de orhidee artificial create ca ființe vii în locul celor oferite de mama natură.

România poate fi considerată în ansamblu ca o imensă grădină botanică populată cu orhidee sălbatice. Botanistul de renume mondial Soo, denumit Pașa al Orhideelor, este născut în Odorheiu Secuiesc și sute de cercetători din străinătate fac referire la orhideele pe care le putem găsi în România. Față de acest interes doar Sângele Voinicului (Nigritella rubra, nigra) și Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus) sunt protejate prin lege.

Amenințările la adresa orhideelor autohtone sunt:

  • exploatarea irațională a pășunilor și a pădurilor
  • dezovltarea turismului în masă
  • dezvoltarea construcțiilor de case de vacanță în zonele subcarpatice
  • dezvoltarea infrastructurii rutiere fără studii ecologice competente
  • schimbările climatice globale
  • depozitarea deșeurilor de către persoane ignorante în locuri ascunse care sunt habitate endemice pentru orhidee
  • comerțul ilegal cu buchete de flori sălbatice, făcut de persoane cu simț estetic dar fără educație ecologică. Comerțul stradal este făcut de persoane care vor să supraviețuiască „exploatând natura”, dar sunt și alte persoane care se duc acasă cu un buchet de orhidee într-o mașină de teren.

Orhideele au devenit o pasiune pentru mulți entuziaști care au format chiar și cluburi care se ocupă cu creșterea plantelor, protecția lor și organizarea de întâlniri și expoziții. Astfel de cluburi se găsesc în majoritatea țărilor, inclusiv în România (vezi legatură externă). Clubul Român al Orhideofililor a fost înființat în anul 1990 de Lenard Andrei la Rîșnov. European Orchid Conference and Show (EOC) este cea mai renumită conferința din Europa, care are loc o dată la trei ani și este gazda unei expoziții imense. World Orchid Conference and Show (WOC) se desfășoară o dată la doi ani, și este cel mai cunoscut și cel mai mare eveniment legat de orhidee din lume. Locațiile acestor evenimente se schimbă permanent, astfel încât ele colindă toată Europa și respectiv toată lumea. Există și numeroși colecționari de obiecte cu orhidee, mai ales timbre, cartele telefonice și ștampile.

În ciuda acestei popularități generale, orhideele autohtone (din Europa, dar nu numai) sunt în pericol de dispariție.

Ai primit în dar sau ai cumpărat o orhidee?
Nu o arunca după ce i-au căzut florile şi în nici un caz nu o muta în pământ. Aceste plante au nevoie de ghivece transparente şi de un amestec de scoarţă pe care îl găseşti în magazine. Pentru un timp o vei lăsa în ghiveciul original. Dacă o să fie nevoie, îl schimbi împreună cu scoarţa.

Cum ingrijesti orhideea de casa, pas cu pas

1. Nu o pune intr-un colt neinsemnat al apartamentului si ai mare grija la schimbarile bruste de temperatura pentru ca este foarte sensibila. Incearca sa pastrezi aceeasi temperatura mereu in incaperea in care ai pus planta.

2. Orhideea are nevoie mereu de lumina, insa nu trebuie sa exagerezi expunand-o la razele solare. Daca nu ii place locul in care ai pus-o, orhideea va da semne imediat: nu va inflori, iar frunzele vor capata o culoare galbuie si vor cadea de pe tija tulpinii.

3. Trebuie sa pui floarea aproape de o fereastra catre sud, unde sa fie luminaericulos pentru viata ei.

5. Nu uda orhideea cu prea multa apa deodata. Ud-o des cu mai putina apa, pentru ca daca o inunzi, s-ar putea ca radacinile sa putrezeasca in cateva ore.

6. De unde stii, insa, cata apa e suficienta pentru orhideea ta? Foloseste un pahar de 250 mereu.

4. Atentie! Nu pune orhideea langa calorifer sau alte sursa de caldura. Este p ml si apoi pune atinge pamantul pentru a vedea daca este umed. Daca e suficient de umezit, nu mai adauga apa in plus.

7. Pentru a umidifica aerul in care sta planta ta, poti folosi un pulverizator cu apa. Una dintre cele mai bune solutii este folosirea apei de ploaie, asa ca evita apa de la robinet deoarece contine clor si ii dauneaza.

8. Curata frunzele cat mai des posibil pentru a evita depunerea parazitilor.

9. Daca vezi ca apar pete pe petale si frunze, inseamna ca orhideea nu are suficienta lumina, deci tremura de frig.
10. Un sfat si mai important: Pune orhideea intr-un ghiveci transparent pentru ca frunzele si radacinele sa poata face fotosinteza.

 

Articole similare