Specii de Papagali

Papagal Kea

Papagalul Kea (Nestor notabilis) este o pasare puternica si indesata care face parte din grupa papagalilor Nestor. Traieste in regiunile alpine din Noua Zeelanda, la 1500-2000 m altitudine, muntii oferindu-i locuri propice pentru cuibarit, pereti care nu pot fi escaladati, cu multe pesteri si crapaturi.

Este numit si ,,papagalul de munte” sau ,,clovnul muntilor” deoarece este curios, curajos, uneori sta in preajma oamenilor si ii distreaza, facand trucuri si jucandu-se ore in sir cu betisoare, pietricele sau alte obiecte. Orice lucru i se pare interesant, in special daca este mai complex si mai mare. Este o pasare de talia unei stancute, dar poate ajunge pana la cea a unui corb, are o lungime de cca. 48 cm, cu ciocul superior foarte alungit si puternic.

Penajul este oliv-gri, aripile pe partea interioara au dungi galbene pe un fond viu colorat in rosu, coada este verde-albastru, are un cerc galben in jurul ochilor, iar picioarele sunt gri. Masculul are ciocul mai curbat si mai lung decat femela. Pasarile tinere, pana ce implinesc 18 luni, au o zona galben-portocalie in jurul ciocului.

El isi gaseste hrana din belsug pe pasunile alpine, fuge ager pe sol si abia mai poate fi considerat o pasare arboricola. Se hraneste cu insecte, viermi, uneori carne de pe scheletele animalelor deja moarte, dar si cu vegetale: frunze, muguri.

Uneori au fost vazuti in preajma cuiburilor de cioara, mancand ouale si puii acestora.

In general este o pasare poligama, un mascul poate avea pana la patru femele. Isi fac cuiburile printre crapaturile stancilor, sau printre radacini de copaci, in scorburile acestora. Perioada de imperechere este in luna iulie. Femela depune doua pana la patru oua, pe care le cloceste timp de o luna.

Papagalii Kea par sa aduca pagube serioase oilor din Noua Zeelanda, deoarece ataca frecvent turmele, gaurind cu ciocurile lor pielea animalelor si mananca grasimea aflata sub aceasta. Se pare ca acest obicei pradalnic provine de la faptul ca ei au invatat sa consume resturile ramase dupa taierea oilor.

Uneori obisnuiesc sa rostogoleasca pietre la vale de pe crestele muntilor, micutele avalanse de pietre provocate par sa fie o activitate amuzanta pentru ei. Alteori, cand sunt in grup, distrug anumite componente ale automobilelor, desfac stergatoarele, capace de roti sau distrug cauciucurile. Cand sunt in preajma turistilor, se uita in rucsacurile acestora, cautand diverse obiecte pentru a se juca. Sunt in stare sa intre si in casele oamenilor, pe geam sau pe horn, si sa fure cate un obiect mic pe care il pot cara in cioc.

Cand zboara, face adevarate acrobatii in aer, el fiind un zburator extraordinar. Cand au loc confruntari intre masculi, comportamentul acestora este uimitor. Intai se imping, apoi se lovesc cu aripile, sar, se urmaresc unul pe altul, se incaleca unul pe altul, se ciupesc, se zgaraie cu ghearele si desigur scot niste sunete specifice puternice. Traiesc in carduri de 60-100 de indivizi.

Papagalul Kea este protejat prin lege, fiind considerata o pasare pe cale de disparitie.