Idei de afaceri

Pensiune agroturistică

Pensiunea agroturistică este o afacere de dimensiuni mici în turism. Pentru a reuşi diferenţierea faţă de hotelurile mari sau lanţurile hoteliere, este nevoie de o abordare diferită. Clienţii se aşteaptă de obicei de la micile afaceri în servicii la o abordare mai personalizată. În acelaşi timp există şi posibilitatea de a construi pensiunea într-o zonă greu accesibilă marilor hoteluri (implicit şi turiştilor), dar cu un peisaj deosebit. Tendinţa în această industrie este ca turiştii să devină din ce în ce mai atenţi la calitatea serviciilor pe care le primesc şi la modul în care sunt trataţi de către personalul de contact.

În ceea ce priveşte clienţii, sunt demne de luat în seamă două categorii : persoanele fizice şi persoanele juridice. În ultima perioadă are loc o creştere accentuată a serviciilor de mic turism pentru firme. Acestea organizează pentru angajaţi training în astfel de locaţii, iar mai nou chiar şi şedinţele mai importante au loc tot în medii diferite faţă de locul de muncă, mai informale. Persoanele juridice sunt clienţi mai bine informaţi şi mai pretenţioşi, motiv pentru care furnizorii de servicii de turism care li se adresează trebuie să fie extrem de atenţi la calitatea pe care o oferă.

Concluzionăm prin a spune că elementele cheie în această afacere sunt: locaţia (peisaj, accesibilitate, posibilităţi de petrecere a timpului), serviciile oferite clienţilor, personalul de contact.

Puncte tari:

O astfel de afacere are bariere de intrare destul de ridicate. Este o afacere la care accesul potenţialilor concurenţi este destul de dificil.

Puncte slabe:

Este nevoie de o investiţie mare pentru un antreprenor aflat la începutul activităţii, este posibil ca în multe cazuri să fie dificil de accesat resursele necesare.

Oportunitati:

În România există o mare nevoie de locuri de cazare în anumite zone ale ţării (ex: Valea Prahovei) şi la un anumit standard de calitate (minim 3
stele/margarete). Aceasta se vede dacă facem comparaţie între preţul unui Revelion în România comparativ cu Austria.

În momentul de faţă este posibilă obţinerea de finanţare prin intermediul programului SAPARD.

Temeri:

Construirea unei pensiuni într-o zonă cu potenţial mic poate duce la un grad de ocupare mic şi o recuperare greoaie a investiţiei, sau chiar faliment atunci când nu pot fi susţinute nici măcar costurile.

Atât în regiunile cu puternic potenţial turistic cât şi în cele ceva mai puţin căutate există riscul de nu putea fi găsit personal calificat. În turism calitatea serviciilor şi a interacţiunii cu personalul este determinantă pentru percepţia clienţilor asupra calităţii.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x