Pesti de acvariu

Pestele Crapul Koi

Pestele Crapul Koi traiesc in grupuri, intr-un iaz mare cu multe exemplare puteti observa existenta mai multor grupuri, precum si organizarea sociala a lor. Acesti pesti au viata indelungata, mai ales daca sunt bine ingrijiti. Speranta de viatamedie este de 25- 30 de ani, s-au intalnit multe exemplare care sa ajunga si pana la 60-70 de ani. In domeniu circula zvonuri ca unele exemplare ar fi ajuns chiar pana la 200 de ani. Pe piata de specialitate unele exemplare mai speciale, de marimi mari pot ajunge pana la 100.000$.

Acestia sunt exclusiv pesti de iaz sau lac. Crapul japonez are nevoie de mult spatiu pentru a se putea misca in voie si pentru ca apa sa fie suficient de curata si oxigenata. Un adult de dimensiuni medii necesita cel putin 40 L. Tineretul mai putin, insa luand in considerare ritmul accelerat de crestere este bine sa fiti pregatit de la inceput, cu toate conditiile de spatiu pentru mai tarziu cand pestele va fi deja crescut. Un astfel de peste crescut in acvariu va fi condamnat la moarte, si nu va va oferi niciun spectacol vizual deoarece pestii Koi sunt pusi in valoare doar cand sunt priviti de sus. Calculati bine capacitatea iazului pentru a vedea care este numarul optim de pesti care s-ar descurca in acel volum de apa. Cereti sfatul unui expert in cresterea acestor pesti (se gasesc si la noi in tara cativa pasionati crescatori ai acestei specii de pesti). Un iaz suprapopulat nu va putea satisface necesarul de oxigen al tuturor pestilor, apa se va murdari foarte repede, iar pestii sunt cei care vor avea de suferit. Si in cele din urma tot dumneavoastra aveti de pierdut deoarece veti fi privat de frumusetea si vioiciunea unui peste sanatos.

Pestii Koi sunt inruditi cu crapul romanesc si caraseii aurii, deci si ei sunt foarte rezistenti si putin pretentiosi. Insa au nevoie de o apa curata si foarte bine oxigenata. Inainte de a introduce pestii, trebuie sa dotati iazul cu un filtru  adaptat capacitatii. Acesti pesti sunt foarte manacaciosi, drept urmare si dejectiile sunt abundente. Iar apa se murdareste foarte usor. Concentratiile crescute de nitrati si amoniac din apa sunt daunatoare pestiilor, in plus favorizeaza si dezvoltarea algelor. Testati apa pentru acesti parametri, iar daca nu se modifica dupa punerea in functiune a filtrului inseamna ca acesta este insuficient de puternic pentru volumul de apa pe care il detineti, si atunci necesita schimbat cu unul de nivel superior. Oxigenarea apei se poate face prin amenajarea unei fantanii arteziene sau a unei cascade, astfel imbinati utilul cu placutul. Fiind in aer liber, sub directa expunere a soarelui aparitia si inmultirea algelor se face foarte usor. Pentru pesti nu sunt daunatoare (in cantitati moderate) deoarece acestia se hranesc cu ele. Insa inmultirea lor dauneaza vizibilitatii dumneavoastra asupra iazului si a pestilor. Plantarea iazului rezolva acesta problema pentru ca plantele concureaza cu algele pe aceeasi sursa de hrana (nitratii si amoniacul din apa). Sursele de lumina desensibilizatoare va ajuta si ele in acest sens.

Pe langa algele fine din iaz, crapii japonezi mananca aproape orice, de la mici insecte pana la unele legume si fructe. Ideal ar fi insa sa le furnizati hrana speciala pentru Koi, din comert,  care se gaseste sub forma de pelete, granule sau sticks. Hraniti pestii cu o cantitate care se consuma in 5 minute, pentru a prevenii acumularea acesteia pe fundul apei si murdarirea ei in zadar. Pestii Koi au tendinta de manaca nelimitat, putand ajunge la obezitate, asa ca nu ii hraniti mai mult de 2, maxim 3 ori pe zi, in timpul verii cand sunt activi. Iarna acesti pesti hiberneaza. Din moemntul in care temperatura scade sub 10 grade celsius nu ar mai trebui sa fie hraniti, deoarece sistemul lor digestiv nu mai lucreaza la parametri optimi si apar imbolnavirile. In acest fel ii pregatiti si pentru hibernare. Toamna pestii ar fi bine sa fie supusi unui regim de ingrasare, grasimea acumulata ii va ajuta sa treaca iarna mai usor. Iazul in care vor hiberna sa aiba cel putin 80 de cm si sa nu inghete in totalitate.

Cresterea pestilor Koi este o arta in Japonia si ofera numeroase satisfactii. Chiar si tinuti doar ca animale de companie tot necesita multa atentie si daruire. Rasplata e insutit mai mare.

Articole similare