vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Pesti de acvariu

Pestele Pangasius sutchi

De articoleutile - luni octombrie 16, 2017

Pestele Pangasius sutchi este o specie de pesti care isi are originile in apele dulci cu un curs rapid, intre mari grupuri de roci, din sud-estul Asiei, in vecinatatea capitalei Tailandei, Bagkok. Este un peste de masa, pentru consum, apreciat in aceasta parte a continentului asiatic. Mai este denumit si Peste-pisica Rechin Transparent, Peste-pisica Rechin Asiatic sau Rechin Siamez.

 Pestele Pangasius sutchi are un corp alungit care seamana foarte mult cu cel al unui rechin, de aici si denumirea lui. Corpul sau are un colorit argintiu metalizat, pe alocuri chiar transparent, care se termina cu o coada foarte adanc bifurcata. Partea din spate a corpului este ceva mai inchisa la nuanta.

O dunga alba, subtire, parcurge mijlocul zonelor laterale, de la bronhii pana la baza cozii. Inotatoarele sale au coloritul general al corpului. La fel si coada sa. Are un cap mic, pe care, sunt pozitionati, doi ochi mari si o gura mica, dotata cu ceva mustati. Ochii sai sunt pozitionati ceva mai jos, de culoare neagra, cu o zona inelara invecinata de culoare argintie.

Pentru o buna intretinere a acestor pesti, aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 210 litri, cu o duritate a apei cuprinsa intre 2 si 20°GH (de preferat 8), cu o temperatura a apei cu valori cuprinse intre 22 si 30°C si cu un pH cu variatii intre 6 – 7.8 (de preferat 7).

Acesti pesti cresc foarte repede si, astfel, trebuie sa aveti grija in ce acvariu ii mentineti si daca este nevoie sa il schimbati. La maturitate, acest peste atinge o lungime maxima de aproximativ 102 cm, in libertate, adesea, in captivitate, ajungand numai pana la 30 cm. Acest peste prefera zonele de mijloc ale acvariului.

Acvariul trebuie sa fie dens populat cu plante subacvatice, robuste si bine infipte in sol, pe partile laterale si din spate, lasand un spatiu foarte mare, pe centrul lui, dedicat inotului. Prefera un acvariu cu o luminozitate scazuta. Adora sa il bata razele, de rasarit, ale soarelui. Apa trebuie sa fie bine filtrata si sa aiba un curent destul de puternic.

Masculii sunt ceva mai zvelti si au inotatoarele mai inchise la culoare decat femelele. Este un peste activ, care nu agreseaza sau incomodeaza, in vreun fel, ceilalti colegi de acvariu. Este bine sa nu aveti pesti mici care pot ajunge hrana. Cat este tanar, prefera sa stea in grupuri mari, bancuri. Dintre familiile de pesti, cele mai potrivite pentru a coabita cu acest peste, sunt: Gourami, Pesti-cutit, Pesti-pisica asiatici, Grindeli, Rechini Cyprind sau alti pesti barb mai mari.

Pestele Pangasius sutchi

Din meniul acestor pesti omnivori, distingem: hrana proaspata, vie, compusa din creveti tocati marunt, viermi tubifex, larve de insecte; hrana preparata sub forma de tablete sau fulgi; dar si hrana pe baza de materie vegetala, laptuci, spanac, pastai congelate. Acest peste este crescut si reprodus in islazuri sau crescatorii, pentru consum si export, pe pietele in cautare de astfel de carne. Reproducerea, in captivitate, nu a fost realizata inca cu succes, in special datorita dimensiunilor imense ale acvariului care trebuie dedicat.

Multi acvaristi profesionisti, sunt de parere, ca acest peste nu trebuie mentinut in acvariile private, datorita dimensiunilor sale. El poate fi tinut in astfel de acvarii doar pe perioada tineretii. Acesti pesti au un vaz foarte slab si sunt foarte nervosi.

Incercati sa nu bateti in sticla acvariului, sa nu porniti brusc lumina atunci cand este intuneric bezna in incapere sau sa speriati acesti pesti in vreun fel. Specimenele, ajunse in ultima faza a vietii, isi pierd dintii din gura, astfel ca, pestii de mici dimensiuni, nu mai sunt in niciun pericol. Exista si o varietate albino a acestei specii, aparuta si dezvoltata in Bangkok si larg distribuita in prezent.

Articole similare