Pesti de acvariu

Pesti Chilodus punctatus

Pesti Chilodus punctatus formează un grup minunat divers, variind de la tiddlers la monștrii și conțin totul de la tetroni neon la piranhas – și între ei! Există, totuși, niște membri uimitori care oferă nu doar culoare, ci și comportamente care le fac fascinanți și frumoși subiecți de acvariu. Stâlpii sunt doar un astfel de grup.

Acestea își câștigă numele făcându-și capul în jos, cozile în sus, când înotul, dar nu este cu totul clar de ce fac acest lucru. Două familii sunt cunoscute în mod obișnuit ca stâlpi – Anostomidae și Chilodontidae – ambii din regiunea Amazonului din America de Sud. Cele mai multe în hobby provin din familia Anostomidae, cea mai mare dintre cele două. Aceasta conține aproximativ 150 de specii, variind de la 7cm / 2.8 „la 60cm / 24”.

Mulți dintre acești pești au corpuri subțiri, torpilă, marcate frumos de bare, pete și dungi care, în combinație cu stilul lor de înot neobișnuit, le fac locuitori potențial atrăgători. La prima vedere, aceste guri de pescari, sus-intors (superioare) sugereaza o viata petrecuta culeaga bucate gustoase de pe suprafata apei, dar acest lucru nu poate fi mai departe de adevar. În schimb, acesta oferă mai mult decât un indiciu cu privire la comportamentele lor naturale de hrănire.

 

Mulți potențiali prădători pot fi confundați de un pește care nu urmărește ceea ce ei văd instinctiv ca un comportament tipic de pradă, iar unii stapani de hrănire se pot dovedi bolnavi, în timp ce se rătăcesc, în sus, adesea cu capul în jos în timp ce caută alimente.

Ar putea această postură specială să însemne că prădătorii nu le recunosc ca fiind o pradă posibilă?

Având în vedere modelul dungat al multor astfel de pești, înotul în acest mod înseamnă că forma lor este spartă între creșterea plantelor sau între pietrele, crăpăturile și ramurile pe care aceste pești le hrănesc și le caută să se refugieze în sălbăticie – deci este posibil, dar nimeni nu știe cu adevărat.

Căpitanii tind să fie grenzi constanți de alge și microfabuna asociată acestora și observații ale acestora care hrănesc în acvariu și spectacol sălbatic sunt fericiți să înoate cu capul în jos în timp ce caută bucăți gustoase în fisuri, fisuri și altele greu accesibile locuri. Aceasta pozitie le permite manevrabilitatii suplimentare, pentru a avea mai mult succes in cautarea lor.

Cu toate acestea, acestea sunt capabile de înot convențional atunci când există nevoie de viteză.

Ce este disponibil?

Se poate spune că cea mai atractivă specie de vânzare este Striped Headstander (Anostomus anostomus) prezentat în partea de sus a paginii. Acest pește frumos are un corp galben auriu, marcat de trei bare negre care curg de la nas la coadă, completată de aripioare roșii sângeroase. Barele devin mai largi pe măsură ce peștele se maturizează, adulții crescând la aproximativ 20cm / 8 „.

Mai puțin frecvent este Anostomus ternetzi similar inițial. Cu toate acestea, acest lucru devine rar mai mare de 12,5 cm / 5 „. De asemenea, îi lipsesc înotătoarele roșii ale rudelor sale mai mari, dar este un pește mai pașnic.

O altă specie văzută în mod obișnuit în hobby este Abramites hypselonotus, denumită în mod obișnuit căptușeala de marmură. Acest lucru este ușor de identificat de la alte Anostomide prin corpul său relativ profund, comprimat lateral, în special în specimene mature.

Cultivându-se până la 12 cm / 5 „, sunt un galben de bronz împărțit de o serie de bare verticale de culoare maro, oferindu-le un aspect marmorat. Aceste bare sunt uneori rupte, dar, ca și relaționarea lor cu dungi demonice, devin mai largi cu vârsta.

Galbenul poate cădea uneori până la un bronz de culoare gri în peștii mai în vârstă și marcajele se răspândesc în toate aripioarele peștilor, cu excepția cozii și pectoralelor care sunt clare.

Leporinus fasciatus, leporinul neagră, este un Anostomid izbitoare. Acesta este unul dintre cei mai mari membri ai familiei și, în timp ce eticheta pentru căști este ceva de neimaginat, deoarece în mod obișnuit înoate coada, sunt încă pești minunați.

Cultivând până la 30cm / 12 „, corpul lor galben strălucitor este împărțit de zece benzi verticale negre. Poate fi confundat cu Leporinus affinis asemănător și la fel de atractiv, dar acest pește are doar nouă benzi și crește mai puțin. Tânărul din ambele specii are mai puține trupe care se împart în timp ce peștele crește.

Cealaltă familie

Cealaltă familie de stăpâni este cunoscută sub numele de Chilodontidae și numai doi membri sunt de obicei importați. În timp ce ambii sunt mai duri decât verii lor Anostomid, ei sunt, totuși, pești atrăgători.

Acestea sunt totuși subiectul confuziei. De obicei, peștii din magazine sunt vânduți sub formă de stâlp (Chilodus punctatus), dar multe surse simt acum că acest pește este Chilodus gracilis asemănător, uneori numit stâlp de linie neagră.

Cea mai mare diferență dintre cele două este proeminența unei trupe întunecate care se desfășoară de-a lungul mijlocului peștelui, care în C. gracilis este întotdeauna prezentă, dar vine și merge pe C. punctatus și este cel mai evident în timpul comportamentului de reproducere.

Cele două specii sunt similare în cele mai multe alte moduri, având un corp cenușiu argintiu, decolat de un punct negru la rădăcina fiecărei scări. Ambele au ochi roșiați și o pată neagră pe aripile lor dorsale și ambele cresc până la 8cm / 3,5 „.

Cote sau echivalente?

Dacă anecdote sunt ceva de trecut, ar putea fi cazul ca Anostomus anostomus au abilități de bază de numărare. Unii păzitori afirmă că trebuie să fie păstrați în numere impare pentru a minimiza agresiunea, dar scepticii se pot simți altfel.

Cum îi păstrez?

Stăpânii de tip anostomid au o reputație uneori meritată de a fi ciupiți, în special de peștii lor sau de pești asemănători. Cu toate acestea, puteți preveni sau, cel puțin, diminua impactul.

La fel ca multe pești cunoscuți, cum ar fi barbotul Tiger (Puntius tetrazona), acest comportament anti-social poate fi oprit într-o mare măsură prin păstrarea acestor pești în număr suficient. Acest lucru ar trebui luat în considerare la achiziționare.

Dacă nu aveți spațiu pentru cel puțin șase, este mai bine să le păstrați singuri. Luați în considerare și colegii de rezervă și evitați țintele potențial evidente, cum ar fi angelfish și alte specii cu înălțime mai lungă, cu înălțime mai lungă, precum și cele cu culori sau modele asemănătoare cu stâlpii.

Potrivit ar fi speciile cichlide robuste, cum ar fi Severums, caractere mai mari, care se mișcă rapid, cum ar fi dolarul de argint și somnul blindat, inclusiv doradidele și loricariidele.

Chilodus este mult mai liniștit și numai cu adevărat predispus la o mică dispută între ei, care din nou poate fi redusă la minimum prin creșterea numărului păstrat.

Potențialii colegi de tancuri includ cichlidele pitic, cum ar fi Rams (Mikrogeophagus ramirezi) și Keyholes (Cleithracara maronii), Corydoras, tetras și hatchetfish, cum ar fi Carnegiella marthae.

Acestea sunt toate grazierele a căror dietă include cantități mari de material vegetal și alge, deci nu sunt alegeri grozave pentru rezervorul plantat, deși plantele mai robuste pot supraviețui dacă aceste pești sunt hrăniți bine.

O dietă bogată în materie vegetală, cum ar fi castravetele, salata și spanacul, ar trebui să fie suplimentată cu alimente congelate, cum ar fi Daphnia și viermii de sânge, și alimentele uscate comerciale, în special cele bogate în alge Spirulina.

Decorul ar trebui să includă plante plutitoare, în special în cazul în care iluminatul este luminos, precum și ramuri și roci pentru a oferi acoperire și potențiale locuri de ascundere.

Ei toți fac cel mai bine în apă moale pe partea acidă a neutrului, cu o temperatură de aproximativ 25 ° C / 77 ° F fiind ideal. Conducătorii de stradă pot fi sensibili la condițiile de apă necorespunzătoare, așadar rămâneți în fruntea întreținerii și efectuați schimbări regulate ale apei. Toate speciile prezentate aici pot deveni jignite dacă sunt deranjate, deci puneți rezervorul undeva liniștit și asigurați-vă că aveți ochelari de acoperire bine fixați.

Articole similare