Echipamente de pescuit

O linie de pluta la curs

La o telescopica de 5-8 sau match, este linia ideala. Am invatat-o de la scobaristii din Lugoj, pe care am fost geana cat priveste scobarul si mreana de cand ma stiu. Plutele sunt niste miniwaglere de polistiren.

De ce „miniwagglere”? Waggler e orice pluta prinsa intr-un punct pe fir. Intr-una dintre utilizarile date plutei de care ne ocupam, ea este atasata la fir intr-un singur punct, la baza ei. Prin urmare, e si un tip de waggler. Unul mini, din moment ce ajung la 10 cm lungime. Miniwagglerul lugojean nu are, dupa cum vedeti, antena. Are o perfecta forma de morcov perfect, ascutita jos si voluminoasa sus. O pluta voluminoasa in partea ei superioara este o pluta ideala pentru pescuitul pe rauri cu curent mediu sa tare, pentru ca nu se scufunda atat de usor la orice agatatura pe care carligul sau alicele o intalnesc pe fundul apei.

Pe asemenea vaduri, nu sensibilitatea e cerinta cheie a unei plute, ci, sa-i spunem asa, portabilitatea: capacitatea de a purta montura peste pietrele si micile capcane ale substratului fara sa semnalizeze fals muscaturi care nu exista. Cand ai ales locul cum trebuie, fara crengaraie si alte surprize proaste pe fundul apei, poti fii sigur ca atunci cand o asemenea pluta se duce in jos, ai peste, nu teapa.

Superschepsisul acestei plute

Este posibil sa pescuiesti cu tipul acesta de pluta chiar si cu lestul esezat integral pe fundul apei! Va dati seama ce se intampla? Lestul care se taraie cu totul pe fundul apei are un deloc neglijabil efect de tractiune asupra plutei. Forta de fiecare fintre plumbaj si substrat este sufiecient de mare ca sa scufunde orice pluta de sensibilitate normala. Acest lucru nu se intampla cu plutele despre care vorbim, pentru ca flotabilitatea lor este suficient de mare ca sa nu intre sub apa atat de usor. Cand lestul e integral pe substrat, aceste plute coboara in curent cu sacadari mai mici sau mai mari, in functie de ce atinge montura pe fundul apei, dar nu se scufunda. E un lucru extraordinar.

Care ar fi interesul sa lasi tot plumbul pe fund? Unul singur: sa incetinesti cat mai mult posibil curgerea momelii, cand pestii mananca greu, cu fite. De obicei, cu plutele obisnuite acest efect se obtine lasand pe fundul apei doar o parte din plumbaj: cateva alice. Insa plutele noastre de polistiren ne permit sa lasam pe substrat TOT lestul. Incetinirea curgerii momelii este maxima.

In unul sau in doua puncte

Ca sa castige in distanta, la lansarea cu match-ul (cand bate vantul) pescarii lugojeni isi fixeaza pluta in doua puncte. Pentru ca nu e autolestat, miniwagglerul nostru, usurel cum e, din polistiren, vibreaza serios in timpul zborului si franeaza lansarea. Daca mai punem la socoteala si faptul ca liniile de pescuit nu sunt mai grele de 2 g (cel mai adesea au sub 1.5 g) va dati seama ca atunci cand bate vantul lucrurile se complica. O solutie care amelioreaza situatia este fixarea plutei nu numai in parte de jos, ci si in partea de sus a ei. Pluta isi pierde conditia waggler, da, in compensatie, zboara mai bine.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x