Iepuri de casa

Iepure Uriasul Belgian

Potrivit numelui, iepurele urias belgian este originar din Belgia, avand ca stramos iepurele Flander si Pantagonian (importat din Argentina in secolul al XVI-lea si foarte cunoscut in Belgia si Franta inainte de a disparea).

Iepurele urias belgian a fost crescut pentru carne si blana, fiind una dintre cele mai folositoare rase de iepuri din Europa. La inceputul secolului al XIX-lea, a fost inmultit foarte strict, in varianta de culoare gri. Ulterior, prin incrucisarea cu alte rase de iepuri, s-au obtinut noi variante de culoare ale rasei urias belgian.

Descriere fizica la Uriasul Belgian

Iepurele urias belgian este una dintre cele mai mari rase de iepuri din lume, ajungand la greutatea de 7-8 kilograme si masoara aproape 80 centimetri lungime.

Rasa de iepuri urias belgian are un corp lung, un spate mare, rotunjit si picioarele posterioare solide. Picioarele sunt puternice, musculoase, au o lungime medie, capul este mare, cu o barbie completa si urechile lungi de aproximativ 20 centimetri lungime, tinandu-le in forma literei V. Masculii urias belgianau un cap mai mare decat al femelelor, insa femelele cantaresc mai mult decat masculii.

Blana iepurelui urias belgian are o lungime medie, este matasoasa, are un strat inferior dens si este stralucitoare.

Initial, iepurele urias belgian a avut blana de culoare gri, insa astazi este disponibil in mai multe variante de culoare, inclusiv alb.

Comportament si personalitate la Uriasul Belgian

Iepurele urias belgian este calm, docil si nu la fel de activ ca rasele de iepuri mici, preferand sa leneveasca decat sa sara sau sa alerge. Este prietenos si manierat, fiind un animal de companie foarte bun pentru copii. Fiind prea greu pentru a fi luat in brate, sunt sanse mai mici de a deveni agresiv.

Iepurele urias belgian este intr-adevar un urias bland, comparativ cu alte rase de iepuri mari. Se intelege bine cu alte animale.

Ingrijire si hrana la Uriasul Belgian

Hrana iepurelui urias belgian consta in fan de buna calitate, fructe si legume proaspete, pelete pentru iepuri si apa proaspata. Este important sa tii cont de faptul ca iepurele urias belgian are un stomac sensibil si hrana nepotrivita poate cauza diaree.

Rasa urias belgian are nevoie de o cusca sau un spatiu mare in care sa se adaposteasca.

Reproducere la Uriasul Belgian

Iepurele urias belgian se poate reproducere incepand cu varsta de 9 luni si este important ca femela sa aiba prima serie de pui inainte de varsta de un an. Motivul este ca oasele pelvisului vor fuziona si va fi imposibil sa nasca pe cale naturala. Femela urias belgian, dupa varsta de trei ani, nu ar mai trebui sa mai dea nastere la pui. Perioada de gestatie la iepurele urias belgian dureaza 28-32 de zile.

Articole similare