Pomi fructiferi

Tăieri de producție la pomii fructiferi

Aceste tăieri au menirea de a întreține coroana, de a regla fructificarea și de a revigora vegetația. Tăierile de rodire pot fi:

  • Tăieri de întreținere – Presupun eliminarea anuală a ramurilor cu poziție verticală de la partea superioară a coroanelor, scurtarea șarpantelor, cât și scurtarea sau eliminarea ramurilor care atârnă la baza coroanei și împiedică efectuarea lucrărilor. Totodată, aceste tăieri se fac și pentru a echilibra vegetația între baza și vârful coroanei, și a șarpantelor din etaje și a ramurilor din coroană.
  • Tăieri de fructificare – Se realizează diferit, în funcție de pomii fructiferi din cultură, fiecare specie având propriile cerințe din acest punct de vedere.

Tăieri de întinerire (regenerare)

Acest tip de tăiere se realizează prin îndepărtarea ramurilor bătrâne, pentru a face loc celor tinere, mai rodnice. Este o tăiere necesară, pentru că determină direcționarea tuturor resurselor către ramuri mai productive.

Tăieri de corectare

După cum sugerează chiar denumirea ei, este o tăiere prin care se îndepărtează ramuri care nu au muguri, care sunt prea subțiri și care determină o încărcare inutilă a pomului, cer resurse, dar nu oferă rod.

Fiecare specie pomicolă are propriile nevoie când vine vorba despre îngrijire. Regulile sunt diferite și când vine vorba despre tăiere, astfel încât trebuie să cunoaștem foarte bine necesitățile fiecărei Specii. Mai jos vom regăsi menționate în mod special tăieri de fructificare.

Tăieri la măr și păr

La meri și peri, tăierile trebuie realizate anual. Ramificațiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurtează prin tăieri deasupra unei formațiuni apropiată de bază. Se scurtează în zona lemnului ramurile de doi ani, astfel încât să se obțină o ramificare moderată. Se taie, de asemenea, ramificațiile mai depărtate de bază și cele epuizate cu început de uscare. În anii cu un rod bogat tăierile de regenerare a formațiunilor de rod sunt mai intense.

Nu se taie formațiunile de rod tinere, pintenii, țepușele, bursele, smicelele sau nuielușele și nici vetrele de rod tinere. În schimb, cele care au rodit de 3-4 ori se taie deasupra uneia sau două țepușe ori pinteni mai apropiați de bază. În același timp, nu se scurtează ramurile de un an care au crescut după tăierea de regenerare a semischeletului.

Tăierile la prun

În cazul prunilor vorbim despre o tăiere pentru rărire, în cazul în care ramurile sunt prea dese. Totodată, ramurile de semischelet, purtătoare de formațiuni fructifere, se taie pentru a se elimina ramificațiile degarnisite după rodire. Pot fi tăiate și ramurile mijlocii și lungi în vârstă de peste doi ani, pentru a stimula creșterea unor ramificații noi, mai tinere.

Nu se taie ramurile de rod scurte, buchet sau buchet ramificat. Ele se îndepărtează după mai mulți ani de rodire prin tăierea ramurilor semischelet care le poartă. Ramurile de un an nu se taie decât dacă sunt prea dese.

Tăierile la cireș și vișin

La cireș și vișii se fac tăieri de rărire în zona terminală a ramurilor de schelet. La unele soiuri, ramurile lungi trebuie scurtate la 70-80 de centimetri. Ramurile plete, specifice anumitor soiuri și provenite din creșteri anuale mai subțiri și relativ lungi, trebuie scurtate prin tăieri în punctele unde apar ramificații laterale sau unde există ramuri buchet care au muguri vegetativi în vârf. Tăierea se face la o ramură buchet situată cât mai aproape de baza ramurii plete. Ramurile plete care nu au ramificații se taie de la bază. Ramurile buchet nu se taie.

În general, tăierile la cireși și vișini se pot face și în verde și în perioada de repaus, dar nu se fac în timpul iernii, mai ales în zilele geroase.

Tăierile la cais

Se execută o rărire a lăstarilor la 15-20 cm unul de altul, în mijlocul verii, în luna iulie. Se elimină lăstarii slabi și se scurtează cei viguroși. În anii cu un rod mai puțin bogat, se aplică tăieri de rărire numai în interiorul coroanei. În anii fără rod se fac tăieri de reducere a scheletului cu o pătrime din lungime și a semischeletului cu ⅓ – ½ din lungime. Ramurile mijlocii, lungi și cele anticipate se degarnisesc după câteva fructificări, astfel încât se impun tăieri repetate ale semischeletului.

Nu se taie ramurile buchet, ele se epuizează după 1-2 fructificări și apoi se taie ramurile care le poartă.

Un prim pas pe care trebuie să-l urmeze orice horticultor este să verifice lucrările de tăiere necesare pentru soiul cultivat. Se trece apoi la tăiere și se elimină:

  • Ramurile uscate, rupte, care par atacate de dăunători
  • Ramurile care se intersectează, care se ating unele de altele și care cresc spre interior
  • Lăstarii bătrâni

Tăierea se execută oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Este recomandat ca ramurile să fie tăiate din nodul din care pornesc.

Pentru tăierea în condiții optime a pomilor fructiferi, ai nevoie de foarfecă de grădină, cuțit sau fierăstrău. Este important să folosești produse profesionale. Mai este nevoie și de o scară, care să îți permită să observi cât mai bine structura pomului și starea coroanei, dar și de un echipament minimal de protecție format din mănuși de grădină și ochelari de protecție.

Printre greșelile cele mai frecvente pe care le comit horticultorii când vine vorba despre tăierea pomilor se numără:

  • Tăiere excesivă/insuficientă
  • Tăierea realizată în condiții meteo nefavorabile, în anotimpuri nepotrivite, mai ales iarna
  • Folosirea unor unelte neadecvate sau care nu sunt bine întreținute, foarfeca de grădină tocită poate provoca leziuni și poate afecta pomul. Ustensilele folosite la tăiere ar trebui dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea bolilor.

Întreținerea unei livezi de pomi fructiferi presupune, negreșit, și efectuarea unor lucrări de tăiere. Dacă nu sunt făcute la timp, pomii vor avea un rod slab din toate punctele de vedere, și calitativ, și cantitativ, motiv pentru care orice horticultor cu experiență îi acordă atenția cuvenită.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x