Plante medicinale

Rețete de socată

Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Dar cum se face socata? Iată niște idei ca să faci socată ca pe vremuri. În plus, pentru cei care nu știu care sunt beneficiile socului, vom trece în revistă și aceste aspecte.

Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată

Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește încpând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri.

Tot ce trebuie să știi despre socată.

Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată Cum se face socata Socată – rețeta bunicii Socată fără zahăr Socată acidulată Suc de soc Vin de soc Beneficiile socului Socată în sarcină Ce este socul și când sunt florile bune pentru socată Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Socul are denumirea botanică Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește încpând cu luna mai și până în iunie-iulie. Fructele plantei sunt bace negre, lucioase, de 6-8 mm în diametru, cu suc violet-purpuriu și gust dulceag-acrișor. Din aceste fructe se pot face dulcețuri sau gemuri. În ceea ce privește socata, pentru o rețetă de socată ca pe vremea bunicii, răcoroasă și gustoasă, avem nevoie de florile de soc. Acestea e bine să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. Daca sunt culese prea târziu florile devin amare. iar socata nu mai iese la fel de savuroasă.

Cum se face socata:

Ingrediente socată – rețeta bunicii

Pentru o socată ca pe vremuri, avem nevoie de:

 • 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate
 • 4 lămâi,
 • 10 litri de apă,
 • 1 kg de zahăr,
 • 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Cum se prepară socata

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.

A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere.

Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Socată fără zahăr – rețetă

Ingrediente socată fără zahăr:

 • 10-1 lămâi feliate, cu tot cu coajă.
 • 2 flori de soc înflorite;
 • 125 de grame de stafide (stafide care au fost rehidratate peste noapte și zdrobite cu blenderul);
 • 3 lămâi feliate, cu tot cu coajă

Cum se prepară socata fără zahăr:

Toate ingredientele se adaugă într-un borcan de 3 litri și se acoperă cu apă plată, filtrată. Borcanul trebuie lăsat în lumina soarelui, iar socata trebuie amestecată de două ori pe zi: dimineața și seara, cu o lingură de lemn. După două zile, poți gusta socata pentru a verifica dacă îți dorești  o băutură și mai acidulată.

După ce are gustul perfect, socata fără zahar, se strecoară și se pune în sticle, după care se păstrează la frigider.

Socată acidulată – rețetă

Ingrediente socată acidulată

 • 10-12 flori de soc;
 • 10 litri de apă;
 • 2 Kg de zahăr;
 • 2 Lămâi mari;
 • 25 de gr de drojdie proaspătă;
 • 4 Linguri de oțet de mere;
 • Un pliculeț de sare de lămâie.

Cum se prepară socata acidulată

Într-un vas de 10 litri cu apă se adaugă florile de soc și lămâile tăiate în cubulețe potrivite, după care se pune totul la fiert. Când socata începe să fiarbă, mai ții totul pe foc doar pentru cinci minute, după care lași să se răcească. Când socata este călduță, se adaugă sucul de lămâie și drojdia și se amestecă totul foarte bine.

Socata se păstrează în același vas timp de 6 zile, iar de două ori pe zi trebuie amestecată, dimineața și seara.

După 6 zile, socata se poate pune în sticle și se păstrează la frigider

Suc de soc – rețetă

Rețetă tradițională pentru suc de soc – socată

Ingrediente suc de soc:

 • 10-12 flori de soc (pot fi adăugate și mai multe flori, dacă îți dorești un suc concentrat);
 • 1 kg de zahăr;
 • 8 gr de drojdie;
 • 8 litri de apă rece;
 • 2-3 lămâi mari;
 • Un borcan de 10 litri.

Cum se prepară sucul de soc:

Florile de soc trebuie spălate foarte bine și puse pe fundul borcanului, după care se adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii, se pune apa și se lasă la macerat până ziua următoare.

A doua zi, borcanul trebuie umplut cu apă rece, se adaugă drojdia și se amestecă foarte bine. Se acoperă sucul de soc cu un tifon și se lasă la păstrat într-un loc însorit pentru 2, maxim 3 zile.

Sucul de soc trebuie amestecat în fiecare zi, dimineața și seara, iar atunci când a ajuns la nivelul de acciditate pe care ți-l dorești, îl poți strecora în sticle și îl poți depozita în frigider.

Vin de soc – rețetă

Ingrediente vin de soc:

 • 10 flori de soc (uscate sau proaspete);
 • 1 kg de zahăr brun;
 • 2 linguri zahăr brun;
 • 1 Lămâie; 100 ml de oțet de vin; 46 litri de apă;

Mod de preparare vin de soc Se adaugă apa într-un vas și se pune pe foc împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă. Florile de soc se amestecă cu zeama de la lămâie într-un borcan de 10 litri, iar peste adaugi siropul de zahăr cu apă. Gura borcanului trebuie acoperită cu o bucată de tifon, iar deasupra trebuie așezată o farfurie, pentru o stabilitate mai bună. Amestecul se ține la temperatura camerei pentru 48 de ore, dar se amestecă de 3, maxim 4 ori pe zi cu o lingură de lemn.

După cele 48 de ore, strecori lichidul obținut într-un alt vas, tot printr-un tifon, și caramelizezi băutura cu cele 2 linguri de zahăr pe care le-ai amestecat înainte cu 3 linguri de apă. Se amestecă tot conținutul foarte bine, după care se adaugă oțetul.

Vinul de soc se omogenizează bine și se strecoară în sticle de un litru, pe care le astupi cu un dop de plută și le depozitezi la rece.

Beneficiile socului

Ceaiul de soc vindecă tusea

Ceaiul de flori de soc este bun pentru vindecarea tusei, în afecțiunile aparatului respirator (răceala, gripă, bronșita), dar și în reumatism sau boli ale aparatului urinar. Ceaiul de soc facilitează eliminarea apei din corp, prin dizolvarea excesului de strat adipos, astfel că este recomandat în curele pentru slăbit. El are și proprietati diuretice și laxative, dar și efecte benefice în afecțiuni dermatologice, oculare sau cardiace.

Socul conține vitamina A, complexul vitaminic B și vitamina C. Combinarea lor cu unele fitochimicale, precum flavonoizii, îi conferă socului efecte remarcabile antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.

Socul înlocuiește aspirina sau paracetamolul 

Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul. Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă.

Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor. Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice.Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.

Socul combate blocajele de la nivel psihic 
Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, fapt ce o face un remediu excelent pentru relaxarea organismului și pentru depășirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este indicată persoanelor emotive ori interiorizate.

Socata stimulează lactația

Socata are efect galactogog, mai exact stimulează secreția de lapte femeilor care alăptează. În urma discuției cu mediul specialist, acesta poate recomanda o cură cu socată, în funcție de nevoie. Consultați medicul specialist. Socul se mai recomandă și pentru tratarea următoarelor afecțiuni:

 • Nevralgii;
 • Bronșită, gută, faringită;
 • Afecțiuni urinare;
 • Rinită, cistită;
 • Reumatism articular, nevralgii sciatice și intercostale.

Socată în sarcină

Trebuie știut că socul (socata sau ceaiul de soc) nu este indicat în timpul sarcinii.

Socată tradițioanală, ceai de soc sau vin de soc toate sunt băuturi ideal de consumat pe perioada verii. Sunt naturale, pot fi făcute cu ușurință acasă și oferă o mulțime de beneficii organismului!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x