Rase de caini

Saint-Bernard

Saint-bernardul este o rasă de câine uriaș, cu o expresie oarecum tristă. Câine de talie mare, având originea în Alpii Elveției unde a fost utilizat pentru paza gospodăriilor și a turmelor, pentru cărăușie și tracțiune. A devenit celebru în secolul al XIX-lea fiind folosit, datorită puterii și simțului său remarcabil de orientare, pentru salvarea călătorilor care se rătăceau sau erau înzăpeziți în trecătorile alpine.

Numele îi vine de la trecătoarea Saint Bernard, unde a trăit și cel mai celebru reprezentant al rasei, cîinele Barry, care între 1800 și 1812 a salvat 40 vieți omenești și este considerat câinele național al Elveției.

Saint Bernardul modern este rezultatul unei selecții dirijate, la care au contribuit în mare măsură crescătorii britanici pe la mijlocul secolului trecut, subliniindu-se în special aspectul său masiv și fixarea caracteristicilor specifice ale colorației sale alb-roșii.

Se caracterizează prin capul foarte puternic, masiv, impozant, marcat prin pliuri ce-i brăzdează fața, botul lat, cu aspect pătratic și trufă marcantă, totdeauna de culoarea neagră. Ochii bruni sau căprui sunt de mărime mijlocie, plasați spre față, iar în cele mai multe cazuri pleoapa inferioară nu se închide complet. Privirea este serioasă, inteligentă și mereu binevoitoare. Stopul este bine marcat.

Totul la acest câine exprimă vigoare, membrele sunt musculoase, labele mari, trupul masiv, spatele lat, gâtul scurt și puternic, ținut de obicei orizontal sau în jos. Coada este prinsă sus, lată și puternică, lungă și foarte grea, în repaus cade în jos, fiind ușor curbată la vârf.

Se cunosc două varietăți, în funcție de lungimea părului : Saint Bernardul cu păr scurt și Saint Bernardul cu păr lung.

Are un temperament foarte blând, este sensibil și foarte atașat de stăpân. Este un baby-sitter ideal, întrucât se înțelege foarte bine cu copii.

Are un instinct protector deosebit de dezvoltat și a fost folosit în trecut în Alpi pentru a salva călătorii din avalanșe și de frig. Rasă asemănătoare: Terra Nova (câine)

 • Origine: Elvetia
 • Grupa: Working
 • Greutate: 65 – 120 kg
 • Inaltime: Masculi: 70-90 cm Femele: 65-80 cm
 • Culori: alb-rosu, alb-maro, rosu-maro
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: saliveaza
 • Temperament: Atent, gentil, prietenos, calm
 • Sanatate: Atentie la bolile ereditare
 • Pui: 1 – 16 pui
 • Media de varsta: 8 – 10 ani
 • Alte nume: St. Barnhardshund, Alpine Mastiff, Bernhardiner, St. Bernard, Saint Bernard dog

Hrana Saint Bernard

Proprietarii de saint bernard pot economisi bani daca isi hranesc in mod corect cainele. Multe exemplare sunt duse la veterinar cu probleme cauzate de modul de hranire sau din cauza hranirii necorespunzatoare.

Mancarimi, pete, infectii, probleme cu tiroida, ficatul, sunt doar cateva dintre probleme. Nu va pot spune un mod de hranire anume pentru ca acesta difera la fiecare individ. Datorita marimii lor si a cresterii foarte rapide in inaltime si greutate au nevoie de meniuri variate si diferite tipuri de vitamine variate. Atentie, excesul dauneaza.

Aspect Saint Bernard

Este cat se poate de evident ca saint bernardul este in caine de talie mare, chiar uriasa dupa parerea unora. Cel mai mare exemplar inregistrat avea inaltimea de 107cm, 89cm la umeri si 2.59m lungime. Greutatea medie a rasei este cuprinsa intre 64 – 120kg si inaltimea de 70 – 90cm. Blana poate fi neteda sau aspra. Blana are de obicei un amestec de cateva culori: brun-roscat cu alb si negru. Negru se gaseste de obicei pe fata si urechi. Coada este lunga si grea.

Comportament Saint Bernard

Saint bernardul, ca toti cainii de talie mare si foarte mare trebuie sa socializeze foarte bine cu oamenii si ceilalti caini pentru a preveni o eventuala agresiune sau lupta pentru teritoriu cu alti caini. Cea mai mare problema pentru copiii mici este sa fie loviti de acest munte de animal. Sa recunoastem ca daca i se da un minimum de educatie nu vor fi probleme. In general saint bernardul este o rasa afectuoasa si loiala, daca socializati cu ei o sa observati ca sunt si foarte prietenosi, iar dupa ce veti observa acest lucru va trebui sa va stergeti de bale pentru ca acestea sunt pe masura marimii lui.

Dresaj Saint Bernard

Saint bernardul este un excelent caine de companie. Banuiesc ca majoritatea ati vazut celebrul film Bethoveen. Este foarte tolerant cu copiii. Isi avertizeaza stapanii cand cineva se apropie, dar nu este agresiv. Dimensiunea lui spune multe. Pentru a nu intampina probleme la maturitate asigurati-va ca socializeaza cu toate tipurile de oameni de la varsta frageda si este expus la o mare varietate de experiente si zgomote. Saint bernardul este un caine foarte inteligent care invata usor si repede.

Fiindca sunt mari ar trebui sa inceapa dresajul de pui. Un caine indisciplinat poate crea o serie de probleme, mai ales in public. Asigurati-va, in calitate de proprietar ca puteti controla cainele si ca nu va controleaza el. Mirosul lor este de asa natura incat pot gasi oamenii sub zapada sau gheata la distante maricele. Au un al 6-lea simt cu privire la pericolul iminent, in special furtuni si avalanse. Deoarece au falcile mari acestia saliveaza dupa ce mananca sau beau apa. Acest lucru este nativ si nu se poate dresa.

Toata lumea stie ca nu este un caine de apartament asa ca in curte nu este nici o problema.

Particularitati Saint Bernard

Rata de crestere foarte rapida si greutatea unui saint bernard poate duce la deteriorarea foarte grava a oaselor in cazul in care cainele nu este hranit corespunzator si nu are parte de exercitii fizice.

Boli Saint Bernard

Multi indivizi sunt afectati de displazie de sold sau de cot. Cancerul la oase s-a dovedit ereditar la aceasta rasa asa ca necesita o atentie sporita. Sunt dispusi la boli ale ochilor: entropion si ectropion. Mai poate avea epilepsie, convulsii si o boala la inima numita cardiomiopatie dilatativa. Avand in vedere problemele de sanatate pe care le poate intampina si rata destul de mare acesti caini pot trai pana in jurul varstei de 8 ani, dar s-au intalnit si exemplare care au depasit varsta de 10 ani.

Articole similare