Constructii case ecologice

Sisteme energetice pentru casa ecologică

Energia solară este ecologică și este inepuizabilă. Captarea energiei solare nu este poluantă și nu are efecte nocive asupra atmosferei, iar ȋn condiţiile ȋn care degradarea Terrei atinge un nivel din ce ȋn ce mai ridicat, aceasta problemă ȋncepe să fie luată ȋn seamă de tot mai mulţi oameni.

Primele utilizări ale energiei solare, prin captare, sunt legate de antichitate. Este suficient să amintim că „efectul de seră”a fost descoperit şi folosit de vechii egipteni, că Heron din Alexandria a construit un dispozitiv pentru pomparea apei care folosea că sursă primară energia solară şi că celebra incendiere a flotei romane de către Arhimede din Syracuza a fost subiect de discuţii şi comentarii de-alungul timpului, ȋntrucat se spune că a utilizat oglinzi pentru a reflecta razele Soarelui spre aceste corabii cu pȃnze.

Energia solară este folosită pentru ȋncălzirea apei și a locuinței (panouri solare termice). Principiul este următorul: prin panourile solare, orientate spre soare, trece un agent termic (apa, antigel), aflat ȋntr-un circuit ȋnchis – energia solară este transferatată agentului termic de către panoul solar și apoi prin trecerea printr-o serpentină dintr-un boiler, se ȋncălzește apa din acesta (se face schimbul de căldură ȋn recipientul de stocare).

Există și instalaţii mai simple în care nu este folosit agentul termic, ci direct apa este circulată prin panouri pentru a fi încălzită (de exemplu la o piscina), dar este mai puțin controlabilă și este sensibilă la ȋngheţ (se mai numește circuit al agentului termic deschis).

Ȋn regiunile cu pericol de ȋngheţ mai mare, se apelează totuși la circuite separate, care pot avea avantajul și de a folosi energia solară ȋn paralel cu alte surse conventionale. Există mai multe tipuri de panouri solare termice, cele mai cunoscute fiind cele plate și cele cu tuburi vidate. Cele din urmă prezintă avantajul că au eficienţă mai mare și dacă orientarea lor nu este perfectă faţă de soare, ȋn funcție de poziţia acoperișului față de unghiul optim, pe verticală sau orizontală. Ele fiind compuse din cilindri ușor distanțați, soarele poate avea un unghi cȃt mai aproape de 90 de grade față de cilindrii, tot timpul zilei.

Orientarea optimă a panourilor, la noi ȋn țară este cu 10 grade deviație de la sud către vest, iar unghiul față de orizontală de 50 de grade. Panourile solare oferă rezultate foarte bune chiar pe timp ȋnnorat, fiind capabil să capteze razele difuze și infraroșii care trec prin stratul de nori. Dacă acoperișul este orientat est-vest, este recomandată amplasarea panourilor pe vest.
Boilerul ȋn care se face schimbul de căldură poate fi bivalent sau trivalent, deci apa din el, ȋncălzită de la panoul solar poate fi ȋncălzită și cu ajutorul unei centrale normale, pe gaz (cel bivalent), sau și cu ajutorul curentului electric (cel trivalent). Apa ȋncălzită ȋn acest fel este folosită de obicei ca apă caldă menajeră. In funcție de temperatura apei obţinută cu ajutorul panourilor solare, apa poate fi folosită și iarna, pentru ȋncălzire, dar trebuie ținut cont că ȋn cazul radiatoarelor apa trebuie să aibă ȋn jur de 60-90 grade (tur), sau ȋn cazul ȋncălzirii prin pardoseala 30-40 grade(tur). Este recomandată oricum folosirea ȋn paralel cu o centrală pe gaze, pentru că mai ales iarna eficiența panourilor e mai scăzută, energia solarț ajutȃnd ȋn schimb la economisirea unei părți din consum.

Tipuri de instalaţii solare pentru ȋncălzirea apei calde menajere

Panouri solare nepresurizate
-sunt cele mai eftine,cu funcţionare martie- noiembrie;
-dezavantaj – lipsa de presiune, ele trebuiesc montate la ȋnălţime pentru o presiune prin cădere liberă;
-preţuri ȋntre 200 – 600 euro / m2.

Panouri solare presurizate
-sunt sisteme complete cu boiler exterior,
-funcţionare pe toată perioada anului, practice,
-sunt cele mai des folosite pentru că nu necesită automatizare, pompe de recirculare etc.;
-preţuri ȋntre 800 euro – 2000 euro, ȋn funcţie de tipul echipamentului, marca și tipul panoului.

Panouri solare cu boiler interior (circulaţie forţată)
-deși panoul lucrează la temperatură mai scăzută, sistemele prin circulaţie forţată permit o mai mare flexibilitate ȋn poziţionarea componentelor sistemului: rezervorul de stocare (boilerul) nu trebuie montat deasupra sau aproape de panouri.
-dezavantajul principal este costul destul de ridicat ȋntre 1500 – 5000 euro ȋn funcţie de complexitatea echipamentelor.

Panouri solare flexibile
-utilizează siliciu amorf (a-Si) și aliaj de germaniu-siliciu (Ge-Si), au un strat ce absoarbe lumina în celulă solară;
-are 1mm grosime, si pot fi pliate sau rulate;
-pot fi montate pe acoperișuri ondulate;
-pot fi transportate ușor;
-preţuri ȋntre 100-300 euro bucata.

Riscuri și flexibilitate

Panourile solare prezintă atȃt avantaje și dezavantaje care trebuie știute atunci cȃnd urmează să fie folosite. Avantajele panourilor solare sunt:
– consum foarte redus de energie pentru încălzire şi producerea apei calde menajere şi, prin urmare, scăderea cheltuielilor;
– confort interior, graţie asigurării unei temperaturi, umidităţi şi ventilaţii potrivite;
– emisii reduse de noxe, asigurând protecţia mediului înconjurător;
– dacă nu sunt supuse unor intemperii excesive, durata lor de viaţă poate creşte, teoretic, până la circa 25 de ani;
– dacă sunt dimensionate corespunzator, amortizarea investiției se face ȋn 8-12 ani.

Riscurile instalării de sisteme solare:
– panourile solare instalate acasă reprezintă un risc imens pentru un eventul incendiu.
– panourile solare ocupă foarte mult spatiu. Nu toate acoperișurile sunt potrivite pentru instalarea panourilor solare. Acoperișul poate să nu fie perfect orientat spre Soare sau, dacă este un acoperiș mai vechi, poate să nu treacă de inspecţie.
-achiziţionarea instalaţiei cu panouri solare și a pompelor de căldură este mai costisitoare și poate majora costul unei construcţii cu cel putin 10%.
-costurile pentru realizarea izolatiei termice și a sistemelor de încălzire sunt mai mari decât pentru cele clasice.

Se recomandă:
-achiziționarea produselor de calitate ȋntrucȃt produsele foarte ieftine îşi pot pierde din randament chiar şi după un an;
– golirea apei din panourile folosite pentru ȋncălzirea apei doar pentru perioada caldă (martie-septembrie) înainte de primul îngheţ și reumplerea acestora cu apă primăvara, inclusiv tuburile;
– efectuarea de către firme specializate a unei simulări pe calculator a sistemului solar pentru a vedea cât de repede se poate recupera investiţia;
– efectuarea instalaţiei doar de către persoane specializate.

Programe de finanţare

Programul Casa Verde

Scopul programului ȋl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice folosite pentru ȋncălzire și obținerea de apă caldă menajeră, precum și stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Prin program se finanțează următoarele instalații pentru încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv instalaţii pentru ȋnlocuirea sau completarea sistemelor clasice de ȋncălzire:
a. instalarea de panouri solare;
b. instalarea de pompe de căldură, exclusiv aparate de aer condiţionat;
c. centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere și silvice.

Programul se adresează, atȃt persoanelor fizice, asociaţiilor de locatari şi proprietari, cȃt şi firmelor şi unităţilor de învăţămȃnt. Astfel, persoanele fizice, asociaţiile de locatari şi ONG-urile beneficiază de finanţare nerambursabilă care acoperă 90% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru un sistem. În cazul companiilor se acordă 50% finanţare nerambursabilă, în valoare maximă de 250.000 de lei pentru un sistem (în cazul proiectelor din regiunea Bucureşti-Ilfov finanţarea este de 40% şi de maximum 200.000 de lei pentru un sistem). Pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile de învăţămånt se acordă 60% finanţare nerambursabilă, maximum 300.000 de lei pentru un sistem. Programul se desfăşoară anual, în perioada 5 ianuarie – 5 decembrie.

Articole similare