Constructii case ecologice

Sisteme inteliginte la casele ecologice

Majoritatea reașizărilor din domeniul construcțiilorși amenajării locuințelor au transformat de-a lungul timpului caverna preistorică în căminul pe care îl avem astăzi. Următorul pas spre desăvârșirea acestui cămin îl reprezintă automatizarea; aceasta transformă pasivitatea obișnuită a rezidenței în interacțiune inteligentă a materiei cu spiritual uman.

Căminul capătă stfel noi valențe mai ales prin prisma centrului inteligent care îi controlează majoritatea atributelor:

  • functionalitate – controlează luminile, jaluzelele, temperatura, sistemele hi-fi, și orice alt dispozitiv electric sau electronic, atât din interioar, cât și din exterior, fie prin intermediul internetului, fie local utilizând telecomenzi, laptop, touchscreen;
  • management energetic – reduce consumul de energie prin optimizarea funcționării comportamentelor electrice, electronice si termice ale locuinței;
  • sisteme de securitate – permite simularea prezenței locatarilor în timpul absenței lor, permite dentecția și semnalarea efracției către vecini, familie, firmă de pază, cât și declanșarea unui scenariu prestabilit pentru îndepărtarea intrușilor.

De asemenea, supravegherea video permite vizualizarea activităţii copiilor, bonelor şi a întregii reşedinţe în orice moment şi de la orice distanţă, mărind astfel eficienţa sistemului de securitate; inteligenţă – touchscreen-ul inteligent, exemplu Ipad, poate servi ca panou de control pentru automatizarea casei, îndeplinind şi funcţia de interfon sau permiţând accesarea internetului, chiar şi din afara sistemului; confort – scenariile de iluminare presetate pentru anumite tipuri de activităţi (petrecere, cină, film) care necesită niveluri diferite de intensitate ale luminii şi multiroom audio-video – care permite prin intermediul unui server audio-video ascultarea muzicii sau urmărirea unei emisiuni în fiecare încăpere a casei, în concordanţă cu preferinţele individuale.

Dezvolatarea ideii de casă ecologica inteligentă în practică a pornit de la comedia hollywoodiană Smart House, produsă în 1999, ca adaptare cinematografica a nuvelei The Veldt scrisă de Ray Bradbury. O serie de gadgeturi inteligente transformau viața locatarilor casei într-o serie de scenarii SF aduse la zi care au avut multă trecere la public. Succesul de care s-a bucurat pelicula a dat de gândit firmelor de automatizări și astfel primele elemente specifice casei inteligente n-au întarziat să apară, deși la început a fost vorba doar de programarea instalatiilor de iluminat, udat grădina și supraveghere video, în scurt timp, lista lucrurilor pe care putea să le facă o casă inteligentă a crescut considerabil.

Conceptul de casa inteligentă relativ nou pentru România a apărut în urmă cu aproximativ 30 de ani și a fost implementat în mai toate țările dezvoltate din Europa. Expansiunea fără precedent a calculatorului în toate sferele, nu putea să nu afecteze și domeniul casnic/imobiliar. În acest sens a apărut ca și domeniu de cercetare de sine stătător domotica care se ocupă cu aplicațiilore calculatoarelor și a roboților în domeniul casnic.

CE PRESUPUNE CONCEPTUL DE „CASĂ INTELIGENTĂ”?

Conceptul de “casă inteligentă” este unul de factură relativ recentă şi defineşte un spaţiu locuibil modern / futurist, care foloseşte tehnologii moderne pentru automatizarea tuturor sistemelor şi a aparatelor pe bază de energie electric, aflate în interiorul acesteia sau în imediata apropiere54. Totodată, o casă inteligentă sau automatizată reprezintă un stil de viaţă îmbunătăţit, răspunzând întocmai nevoilor fundamentale ale omului: confort, funcţionalitate şi siguranţă.

Rolul unei case inteligente este aşadar acela de a îmbunătăţi confortul locatarilor şi a simplifica atingerea lui printr-o simplă apasare de buton (tastele unei telecomenzi, telefon sau alt dispozitiv de comunicare); astfel se pot apela o multitudine de funcţii pentru automatizarea casei şi a exteriorului ei, precum: controlul luminilor din curte, din întreaga casă sau doar din anumite camere şi climatizarea încăperilor; securitatea familiei şi a bunurilor; gestionarea sistemului audio multiroom; acţionarea manuală sau programată a storurilor, perdelelor şi jaluzelelor; acţionarea instalaţiei de udat şi controlarea temperaturii apei din piscină; hrănirea animalelor de companie etc.

La baza caselor inteligente pentru asigurarea funcţiilor anterior menţionate stau echipamente specializate cu ajutorul cărora se pot controla marea majoritate a componentelor electronice şi electrocasnice existente în locuinţă. În principiu, toate sistemele electrice şi electronice individuale din casă sunt reunite într-un tot unitar, care face posibilă coordonarea centralizată a tuturor funcţiilor, fie din interiorul locuinţei, fie de la distanţă prin telefonul mobil sau prin internet.

Casa inteligentă se mai numește casă domotică

Domotica reprezintă, așadar, un ansamblu de sisteme și tehnici electronice, informatice și de telecomunicații folosite pentru casele inteligente, în scopul asigurarii unui confort maxim, prin gestionarea energiei, optimizarea climatizării și a ișuminării, comandă la distanță etc. Domotica are impact și asupra protejării mediului, prin reducerea consumului energetic,

Principiul general de funcționare al unei case inteligente constă în punerea în rețea a tuturor aparatelor electrice din locuință, controlate în mod constant de o inteligență cu interfață accesibilă. Comenzile se pot da cu ajutorul unei telecomenzi universale sau printr-un telefon portabil, un ecran tactil…. Toate aceste elemente fac posibile reglajele complexe, adaptate la ritmul de viață al fiecărui locatar, prin realizarea și urmărirea unor scenarii care să fie active în funcție de situație.

În ceea ce priveşte sistemele de securitate acestea conţin, de regulă, o cameră video, semnale luminoase şi sonore în caz de intruziune, în timp ce unele sisteme mai performante pot să contacteze automat numărul de telefon al proprietarului sau pe al unei firme de securitate, ori de câte ori ar putea fi o scurgere de gaze, o inundaţie, fum sau “vizite nedorite”.

Realizarea unei case inteligente presupune, printre altele un sistem informatic specific, care să facă totul funcțional, asocial unui design modern inspirat de la natură, ținându-se seama, în același timp, de eliminarea riscurilor de incendiu sau alte daune colaterale. Pe piața de profil, la momentul actual, cea mai apreciată este tehnologia KNX, folosită de milioane de clienți.

De asemenea CEDIA, ca asociație profesională internațională, produce mobilier și sisteme electronice natural-integrate pentru casele inteligente, în colaboare cu arhitecți specializați în design-ul interior al caselor.

INDICATORI TEHNICO-ECONOMICI. DATE TEHNICE

În zilele noastre o clădire indiferent de destinaţia ei nu poate să existe fără un management informatizat adecvat care să-i asigure administrarea şi întreţinerea în condiţii eficiente. Tehnologia zilelor noastre permite elaborarea unor programe asistate de calculator care să pună în mişcare o multitudine de echipamente şi să execute conform unor scenarii gândite tot ceea ce este necesar şi suficient unei bune exploatări a clădirii şi a habitatului respectiv.

S-au dezvoltat tehnologii noi – Building Technologies – care au fost gândite sub forma unor sisteme unitare care să integreze echipamentele Building Management Systems (BMS). Un sistem BMS o data implementat vizează: creşterea confortului celor care locuiesc sau activează în clădire, securitatea clădirii şi a persoanelor, siguranţa bunurilor din clădire, simplificarea operaţiilor de exploatare şi întreţinere, reducerea substanţială a costurilor de întreţinere etc. Realizarea acestor deziderate este posibilă prin integrarea mai multor sisteme (securitate, protecţie, automatizări) într-un tot unitar care poate fi administrat dintr-un singur punct.

Fiecare dintre noi doreşte ca la un moment dat în viaţă printre altele să-şi construiască o casă cât mai frumoasă şi mai bine dotată. În acest sens există echipamente şi aplicaţii mai mult sau mai puţin complexe pentru toate buzunarele; astfel de aplicaţtii nu sunt destinate numai locuinţelor, ci se pot implementa şi în clădiri destinate birourilor, instituţii, hoteluri, centre comerciale, şcoli, grădiniţe ş.a.m.d. Există soluţii customizate pentru fiecare clădire în parte funcţie de destinaţia acesteia şi de preferinţele clientului.

Sistemele existente pe piaţă folosesc diferite tipuri de tehnologii şi standarde. Suportul de transmisie este fie reţeaua electrică existent, fie o cablare nouă sau mediul wireless57. O casă echipată cu un asemenea sistem, oferă mai mult confort, flexibilitate, eleganţă, usurinţă, securitate sporită, ambiantă, dar cel mai important lucru, reducerea costurilor de întreţinere prin optimizarea consumurilor de energie electrică şi termică. Sistemele sunt modulare şi extensibile, ceea ce înseamnă că pot fi implementate parţial şi în etape, funcţie de cerinţele de moment ale clientului. În lume există la ora actuală mulţi producători de sisteme domotice, unii care se ocupă în mod special de dezvoltarea / implementarea diverselor inovaţii sau tehnologii, iar alţii care sunt producători consacraţi de echipamente electrice clasice şi au abordat acest domeniu de aplicaţii, constienţi fiind de impactul pe care îl va avea asupra pieţii imobiliare în viitor. Mai devreme sau mai târziu toate clădirile vor ajunge să aibă asemenea dotări.

Se vorbeşte deja despre BMS (Building Management System), fără de care în prezent nu se proiectează nicio clădire, în care urmează să se desfăşoare un volum mai mare sau mai mic de activităţi. Una din soluţiile consacrate pe piaţa americană de profil şi verificată în timp, este cea propusă de compania americană HAI (Home Automation, Inc) fondată în 1988.

Soluţia de la HAI este modulară şi cuprinde mai multe sisteme care înglobează într-o măsură mai mare sau mai mică opţiunile exprimate de client.

Articole similare