Constructii case ecologice

Tipuri de materiale textile în amenajarea interioară a casei ecologice

Un material textil, adesea folosit la plural, materiale textile sau doar textile (cuvânt originar din latinescul texere = a țese, a tricota), este un material flexibil, constând dintr-o rețea de fibre naturale, sintetice sau un amestec al acestora, care sunt toarse prin diferite procedee manuale sau mecanice. Textilele pot fi produse prin țesere, împletire, înodare, croșetare si prin presare.

Aşadar termenul textile se poate referi la:
– fibre textile folosite în țesătorii;
– ţesături sau stofe din care vor fi confecționate hainele;
– textile ca produse finite ca de exemplu îmbrăcăminte;
– textile pentru uz casnic (în locuință), personal (îmbrăcăminte) și scop industrial.
Termenul mai nou textile organice și textile eco acoperă o varietate largă de fibre naturale și reciclate. Textilele organice certificate sunt crescute în sisteme controlate, fără pesticide, ierbicide sau îngrășăminte sintetice și sunt certificate de către un organism de conducere internațional, ca de exemplu Uniunea Controlului (Control Union), IMO-Institul de Ecologia Pieței (Institute for Marketecology) sau One-Cert.

Termenul de ”textile eco” se referă la un grup select de textile care au un impact scăzut din punct de vedere al emisiilor de carbon, energie și poluare atunci când sunt comparate cu metodele standard folosite în producerea textilelor și fabricarea hainelor. În general, țesăturile eco-friendly sunt produse din recolte care nu au nevoie de pesticide sau chimicale pentru a crește, folosesc apă și energie mai puțină pentru a fi produse și procesate și crează mai puține deșeuri în timpul producției, procesării și la sfârșitul duratei de viață (cunoscute ca și ”amprenta lor ecologică asupra mediului”).

Textilele sustenabile se pot referi și la țesături fabricate de oameni, din surse regenerabile precum bambus sau lemn. Există actualmente pe planeta noastră țesături eco-friendly ale căror beneficii merg dincolo de amprenta lor pozitivă socială și de mediu datorită faptului sunt mai plăcute pentru pielea umană cu care intră în contact direct, sunt hipoalergenice, rezistente la UV și absorb umiditatea pielii mai bine decât bumbacul convențional.

Aşadar textilele ecologice sunt antimicotice, antibacteriene și compatibile cu pielea omului iar producerea lor nu agresează mediul natural. Pentru prelucrarea acestora se folosesc produse 100% biodegradabile si vopsele fără metale grele. Printre cele mai populare fibre utilizate la confecționarea hainelor și materialelor ecologice se numară: bumbacul, inul, lâna, cânepa, mătasea naturală, bambusul, soia fără ca suboectul să fie epuizat.

Țesătura de cânepă

Cânepa este o plantă erbacee anuală din specia cannabis sativa, înseamnând „cânepă utilă”. Este o cultură de fibre de mare randament care înflorește în zonele cu climă temperată ca și în Canada. Poate fi cultivată pe o gamă diversă de soluri, dar tinde să crească cel mai bine pe un teren care ar produce o cantitate mare de porumb. Solul trebuie sa fie bine drenat, bogat în azot și non-acid. Cânepa necesită un număr limitat de pesticide, deoarece crește rapid, atrăgând puțini dăunători. Cânepa crește cu succes la o densitate de până la 150 de plante pe metru pătrat, și ajunge la o înălțime de doi pâna la cinci metri într-un sezon de creștere de trei luni. Aceste calităţi o îndreptăţesc să fie numită o „super-fibră” pentru mediu.

Cânepa creează una dintre cele mai eco friendly țesături din lume deoarece este un material eco friendly excepțional de durabil și puternic.Țesătura de cânepă este realizată din fibrele de la planta erbacee din specia Cannabis sativa. Este o cultură de mare randament care produce semnificativ mai multe fibre/hectar decât bumbacul sau inul. Cultura de cânepă nu necesită pesticide, elimină buruienile fără erbicide, controlează eroziunea solului vegetal și produce oxigen. Este o resursă regenerabilă ce poate fi cultivată în mai puțin de 100 zile și este fibra cea mai versatilă din lume.

Rezistența elastică a cânepei este de opt ori mai mare decât a fibrei de bumbac, fiind recunoscută pentru utilizarea istorică la pânzele și frânghiile flotelor britanice și americane. De asemenea, ţesăturile din cânepă sunt considerate hipoalergenice şi non-iritante pentru piele.

Bumbacul organic

Bumbacul organic (sau bumbacul natural) este un alt material eco-friendly extraordinar. Acesta este cultivat fără utilizarea pesticidelor, ierbicidelor sau a altor îngrășăminte chimice. Bumbacul natural este cultivat folosind metode agricole și materiale care au un impact redus asupra mediului, sistemele de producție ecologică menținând fertilitatea solului.

Țesătura de bambus

Bambusul este considerat actualmente ca fiind una dintre cele mai sustenabile plante deoarece crește rapid și nu are nevoie de substanțe chimice nutritive sau irigaţii, iar la încheierea ciclui de viaţă se degradează mai repede decât fibrele sintetice. Pentru cultivare, bambusul are nevoie de mai puțină apă decât bumbacul, crește repede și este complet biodegradabil

Țesătura de bambus este un material textil obținut din pulpa de iarbă de bambus şi păstrează multe dintre proprietățile pe care le are o plantă: absoarbe apa foarte bine, fiind în măsură să ia până la de trei ori greutatea sa în apă, captează aerul cald în fibrele sale transversale, menține umiditatea constantă.

Fibra de bambus este aşadar recunoscută pentru calitățile sale de absorbant, antitranspirant, antibacterian si antialergic. Materialul de calitate obținut prin prelucrarea acestei fibre este o mătase moale.

Țesătura de in

Ţesătura de in este considerată în ţara noastră cel mai timpuriu copil al industriei textile – fiind mereu prezent şi actual. Pentru creşterea plantelor din familia Linaceae sunt favorabile locuri cu un climat subtropical moderat fapt care îl face să rămână una dintre culturile agricole cele mai populare.

Pânza de in este plăcută nu numai pentru naturaleţea sa ci şi prin faptul că fiind testată de mii de ani s-au obţinut texturi foarte diferite, de la textura brută până la cea extreme de netedă.

Țesătura din fibre de soia

Fibra de soia se obține din resturile rămase la fabricarea produsului alimentar tofu. Reziduurile se lichefiază, formându-se o fibră lungă, după care se trag în fir. Se obține astfel un material moale și flexibil ca mătasea care este 100% biodegradabil. Acest material a apărut încă în anii 30 scând e confecţionau obiecte de îmbrăcăminte din soia apreciate în special pentru faptul că nu se decolorau, nu se şifonau şi se uscau surprinzător de repede.

Fibrele moderne de soia pot fi un material ecologic deosebit, creat prin folosirea biotehnologiilor de ultimă generaţie. Acestea sunt obţinute printr-un proces special de tratare a produselor derivate din soia şi se obţine o ţesătură moale şi delicată ce oferă o senzaţie similară caşmirului, fiind deseori denumită caşmir vegetal sau mătase din soia.

AMENAJAREA ECOLOGICĂ A CASEI

Conceptul de casă ecologică a apărut la sfârșitul secolului al XX-lea, ca o tendință de a reveni la originile organice ale arhitecturii. Casa ecologică este o soluție modernă și economică de locuință, ce îmbină materiale reciclate, biodegradabile și nepoluante cu sisteme și tehnologii noi de scădere a costurilor de încălzire, climatizare și iluminare.

Pentru amenajarea interioară, pentru a sublinia stilul şi a contribui la crearea anturajului dorit în materie de țesături, literature de specialitate ne spune că ar trebui să dăm întâietate ţesăturilor simple, poate chiar grosiere, cum ar fi inul sau stamba. Perdelele să fie simple, în dungi, scaune acoperite cu huse, perne de bumbac, abajur ţesut din natural etc. Sunt recomandate covorașe din iută, cânepă, bumbac sau lână, care vor oferi caldură și naturalețe oricărei încăperi iar pentru cuverturi și tapițerii se recomandă bumbacul organic și cânepa.

Bucătăria este spaţiul cu cele mai diverse produse ecologice. Sunt indicate prosoape, șervețele, fețe de masă confecționate din bumbac și cânepă. Graţie tehnologiilor moderne şi a comerţului on-line, deşi exotic, bambusul devine şi el un material preferat pentru bucătarie.

CONCLUZII – ACTUAL, MODERN SAU TRADIȚIONAL?

Odată cu trecerea timpului, are loc inevitabil şi evoluția designului interior. Dacă acum câțiva ani abordam stilul traditional, actualmente -noi, tinerii- unii preferăm stilul modern, ușor de întreținut, foarte practic și bineînțeles ecologic, cu grijă pentru a ne proteja săntatea iar alţii păstrăm tradiţiile şi le actualizăm.

Consider că zona noastră, frumoasa zonă a Maramureșului încă mai păstrează cu sfințenie lucrurile de valoare, rezultat al unei îndelungate experienţe de viaţă. Am norocul să trăiesc într-o familie unde în loc de tablouri-fotografii pe pereții camerelor (multe kitch-uri) stau la loc de cinste icoanele peste care atârnă cu mândrie ștergarele cusute chiar de mâna bunicii mele. Ştergare viu colorate, cu flori sau cu motive tradiționale. Tot pentru decorarea pereților am mai găsit farfurii pictate manual cu peisaje sau motive tradiționale. Paleta de culori folosită este una veselă, cu nuanțe intense de roșu, galben, portocaliu, albastru, verde, maron, violet. Iarna bunica țesea în război fire de in sau cânepă din care pe urmă făcea prosoape sau fețe de masă. Toate materialele folosite erau naturale, predominante fiind firele de bumbac, cânepă, lână (de oaie în special).

Pentru un aspect mai plăcut firele sau țesăturile erau vopsite în mod natural cu diferiți pigmenți naturali din plante. Printre plantele tinctoriale cele mai des folosite la vopsirea fibrelor se numărau: arinul negru, roiba, cimbrişorul, corcoduşele negre, sovîrful, prunul, ceapa, drobiţa, răchiţica, pojarniţa, scumpia, agudul, aliorul, brînduşa, păpădia, salcia, rapiţa, siminocul, socul, ştevia, teiul, urzica, tutunul, nucul, şofranul, viorelele, bozul, arţarul, stejarul, brusturele, cătina, gutuiul, muşeţelul, pelinul, zarzărul, zîrna. Pentru întărirea și fixarea culorii erau folosiți: zerul, borşul, moarea, leşia de cenuşă, oțetul.

Articole similare