kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Alimentatie
Plante medicinale

Top 20 alimente bogate in Fier

De articoleutile - sâmbătă februarie 2, 2019

Fierul este un macroelement extrem de important pentru organism, de aceea vă invităm să îi descoperiți beneficiile. Deficiența de fier înseamnă că nu se produc suficiente celulele roșii din sânge care transportă oxigen.

Deficiența de fier înseamnă că nu se produc suficiente celulele roșii din sânge care transportă oxigen. Prin urmare, corpul tau se straduieste sa transporte oxigenul in creier, muschi, tesuturi, celule si apare senzatia de epuizare. Deficitul de fier conduce la anemie care cauzează dificultăți de respirație, cefalee, amețeli, slăbiciune, durere în piept etc.

Este un element vital pentru sănătatea musculară deoarece ajută la stocarea oxigenului în mușchi, ceea ce le permite să se miște și să se consolideze. Prin urmare, este necesar pentru contractia musculară. Fără fier, mușchiul își pierde tonusul și elasticitatea, slăbiciunea musculară fiind una dintre cele mai evidente cauze ale anemiei.

Alimente bogate in Fier

Spanac

Aceste legume care au cel mai mare conținut de fier trebuie să fie o parte esențială a dietei dvs. dacă doriți să creșteți concentrația de hemoglobină.

Specialistii in nutritie recomanda consumul spanacului in stare cruda, pentru a-si pastra toate proprietatile. Prin fierbere, spanacul pierde o buna parte din vitaminele B, C si E pe care le contine in cantitati mari. Vestea buna este ca se pastreaza continutul ridicat de fier, ceea ce face spanacul sa fie recomandat copiilor, bolnavilor de anemie sau celor care se recupereaza dupa o boala grava.

Cumpara doar frunzele proaspete, de un verde inchis, ferme si carnoase. Ca sa fii sigura ca alegi un spanac proaspat, priveste cu atentie codita frunzelor. Aceasta trebuie sa fie tare si suculenta, de un verde crud. Daca, in timpul prepararii, frunzele isi schimba culoarea din verde inchis spre galbui, inseamna ca planta nu este proaspata si nu trebuie consumata. Proaspat, spanacul poate fi pastrat in frigider cateva zile. Inainte de a fi consumat, este bine sa lasi frunzele cateva minute in apa rece cu sare, ca sa distrugi bacteriile daunatoare.

Spanacul mai poate fi consumat si sub forma de suc, bogat in nutrienti si vitamine esentiale pentru imunitatea organismului. Ca sa il pastrezi mai mult timp la congelator, trebuie sa speli bine frunzele, sa le tai nervurile si
sa le scurgi bine. Apoi, le poti congela in pungi de plastic.

sa le scurgi bine. Apoi, le poti congela in pungi de plastic.

Gateste o cantitate mica de spanac si evita sa il incalzesti de mai multe ori. Frunzele de spanac, ca multe alte legume verzi si radacinoase, sunt bogate in nitrati, care, in anumite conditii de temperatura, se transforma in nitriti nocivi pentru organism. Din cauza continutului ridicat de nitrati, spanacul nu e recomandat pentru alimentatia copiilor de pana la 2 ani.

De asemenea, spanacul nu e recomandat nici persoanelor care sufera de pietre la rinichi, avand un continut mare de acid oxalic.

Conținutul de fier: 4 miligrame la 100 grame de spanac.

Broccoli

Aparținând categoriei de legume crucifere, broccoli este o sursă bogată de fier. În afară de fier, leguma conține o cantitate sănătoasă de alți nutrienți esențiali, cum ar fi magneziu, vitamina A și C.

Conținutul de fier: 2,7 miligrame la 100 de grame de broccoli.

Sfecla

Cu conținut ridicat de folați, sfeclă roșie ar trebui să fie opțiunea dvs. principala când vine vorba de creșterea nivelului de hemoglobină din sânge. Este, de asemenea, o mare sursa de vitamina C.

Conținutul de fier: 0,8 miligrame la 100 grame de sfecla rosie.

Cartof

Sunt bogati în fier și vitamina C, făcându-i excepționali de buni pentru hemoglobină.

Conținutul de fier: 3,2 miligrame într-un cartof mare.

Pepene

Acest fruct nu este doar bogat în fier, ci și o sursă bună de vitamina C. Acest lucru ajută la o absorbție mai bună a fierului și, la rândul său, se traduce în niveluri mai bune ale hemoglobinei.

Conținutul de fier: 0,4 miligrame într-o ceașcă de pepene verde taiat.

Mere

Un măr pe zi ține doctorul departe? Ai auzit bine. Nu numai că este bun pentru sănătatea ta, ci și o sursă bogată de fier. Merele sunt o opțiune potrivită și delicioasă atunci când vine vorba de creșterea nivelului de hemoglobină.

Conținutul de fier: 0,31 miligrame într-un mediu de mere.

Rodie

Pe lângă conținutul de fier, rodia este, de asemenea, bogată în calciu, proteine, fibre și alte câteva vitamine și minerale, facand-o o sursa perfecta pentru persoanele cu nivel scazut de hemoglobina.

Conținutul de fier: 0,3 miligrame în 100 de grame de rodie.

Căpșuni

Acest fruct conține fier și o cantitate bună de vitamina C (care ajută la o absorbție mai bună a fierului).

Conținutul de fier: 0,4 miligrame la 100 grame.

Piept de pui

Proteina superioară slabă sănătoasă este cea mai bună metodă pentru non-vegetarieni de a obține doza de fier. Un piept de pui poate fi gătit într-o varietate de moduri și vă va ajuta să vă măriți nivelul de hemoglobină.

Conținutul de fier: 0,7 miligrame la 100g de pui.

Carne de vită tare / Carne roșie

O altă opțiune grozavă, carnea de vită este o sursă excelentă de fier. Doar asigurați-vă că carnea pe care o cumpărați / mâncați este fără grăsime.

Conținutul de fier: 2,1 miligrame la 85 grame.

Ficat

Ficatul este cea mai bună cale de a mări aportul de fier. Cu un conținut ridicat, chiar și o mică cantitate de ficat este suficientă pentru a crește nivelul de hemoglobină. Puteți alege între ficat de pui sau ficat de vită. Deși prima este o alegere mai populară, aceasta din urmă conține calorii mai putine.

Conținutul de fier: 9 miligrame de fier pe 100 grame de ficat de pui.

Creveţi

Opțiunea super-versatilă și delicioasă de fructe de mare conține o cantitate bună de fier pentru a vă satisface aportul zilnic.

Conținutul de fier: 3 miligrame la 100 de grame de creveți.

Macrou și somonul indian

Pestele uleios nu numai că este bogat în acizi grași Omega 3, ci și o sursă bună de fier.

Conținutul de fier: 1,7 miligrame la 100 de grame de pește.

Moluște comestibile

Dacă va plac fructele de mare, atunci regina fierului – molusca, este o opțiune fantastică. Sunt, de asemenea, o bogată sursă de vitamina C și B12.

Conținutul de fier: 28 miligrame la 100 grame.

Soia, fasole și năut

O sursă bună de fier pentru vegani și vegetarieni. Legumele s-au dovedit a fi un bun produs alimentar pentru a crește nivelul de hemoglobină. Acestea conțin folati și vitamina C.

Conținutul de fier: 15,7 miligrame la 100 grame de soia.

Orez brun

O altă alegere genială pentru atingerea aportul zilnic de fier. Schimbați orezul alb cu orez brun pentru o alimentație mai sănătoasă.

Conținutul de fier: 0,4 miligrame per 100 grame.

Cereale integrale

Orzul, quinoa și fulgi de ovăz – sunt opțiuni sănătoase atunci când vine vorba de deficiențe de fier. O sursă bogată de fier, aceste boabe întregi ar trebui să fie adăugate în dieta dvs. pentru a crește nivelul de hemoglobină.

Conținutul de fier: 2,5 miligrame la 100 grame de cereale integrale.

Ciocolata neagră

Dacă sunteți un iubitor de ciocolată neagră, acum aveți motive să vă mâncați desertul preferat. Întotdeauna opteaza pentru ciocolată neagră de înaltă calitate. Când cumpărați o ciocolată neagră de înaltă calitate, nu numai că va satisfaceți apetitul, dar obțineți și o cantitatea de fier mare. O tableta de ciocolată neagră conține 12 mg de fier.

Continutul de fier: 11.9 miligrame la 100 de grame.

Ciuperci

Ciupercile sunt mâncarea perfectă pentru toată lumea. Aproape nici 0 grăsimi, zahăr sau sare și o sursă valoroasă de fibre dietetice le fac gustări perfecte pentru cei care tin o dietă. În afară de a fi o gustare sănătoasă, ciupercile sunt alimente fără grăsimi, cu conținut scăzut de calorii. Dintre toate ciupercile, ciupercile cu buton alb sunt considerate cele mai bune alimente bogate în fier.

Continutul de fier: 0.5 mg la 100 de grame

Spirulina

Spirulina este o pulbere naturală de alge care este incredibil de bogată în proteine și conține aminoacizi esențiali, vitamina B1 și calciu. Spirulina este hrana preferată pentru vegetarieni și vegani datorită conținutului ridicat de fier. Dintre toate alimentele bogate în fier, spirulina are cel mai mare conținut.

Continutul de fier: 28.5 mg la 100 de grame

Articole similare