Mod de utilizare a lavandei: Deși uleiul esențial de lavandă poate fi aplicat direct pe piele, se recomandă amestecarea lui cu un ulei de bază, cum ar fi uleiul de migdale dulci, atunci când persoana are o piele foarte sensibilă sau reactivă (iritație, mâncărime).
Contraindicații: Lavanda nu este recomandată persoanelor care iau produse naturale sau cu efect de droguri anticoagulante. Lavanda nu este potrivită pentru femeile gravide în primele trei luni de sarcină.
Reacții adverse: Nu se cunoaște nicio reacție adversă a lavandei.
Interacțiuni cu plante medicinale sau cu suplimente: Lavanda este incompatibilă cu sărurile de fier și iod.
Interacțiuni cu alte medicamente: Nu consumați lavanda, în infuzii sau în alte forme, împreună cu medicamente anticoagulante (din cauză cumarinei care se regăsește în plantă).
Opinia medicului
Beneficiile cunoscute: Lavanda se recomandă, în special, pentru persoanele cu tulburări nervoase sau insomnie. Se dovedește a fi liniștitor pentru a trata probleme ale pielii, cum ar fi dermatita, eczeme, psoriazis și acnee. Uleiul esențial de lavandă utilizat în masaj calmează durerile articulare și reumatice. O infuzie din lavandă uscată într-un vas cu apă caldă ajută la digestie, în special persoanelor nervoase.
ATENȚIE!
Combinate cu săruri de iod sau fier, lavanda prezintă ca poate avea reacții toxice.
Studii despre lavandă: În 1991, un studiu realizat la Viena a confirmat în mod clar efectul ușor narcotic al lavandei atunci când este folosită pentru a provoca somnul sau pentru a calma o stare de anxietate. Acționează nu doar olfactiv, ci și direct asupra sistemului nervos. Alte studii au ajuns la concluzia că uleiul esențial de lavandă reduce tensiunea arterială, precum și a anumiți indicatori fiziologici de nervozitate și de stres (de exemplu, creșterea nivelului de cortizol). Studiile clinice au arătat că, datorită proprietăților anticoagulante ale cumarinei, lavanda acționează asupra sintezei protrombinei în ficat. Cercetătorii americani studiază în prezent efectul limonenului și alcool périllique conținut în lavandă pentru a combate anumite forme de cancer. Rezultatele studiilor efectuate pe animale au arătat că lavanda alină durerile. Un studiu efectuat în fitoterapie arat că, în combinație cu alte uleiuri esențiale (cimbru, cedru, rozmarin) pentru efectuarea unui masaj al scalpului, poate ajuta la tratarea alopeciei.