Plante medicinale

Tratamente de la vestitorii primăverii

Gingașe, dar pline de aplomb, micuțe și cu parfum delicat, primele flori ale primăverii sunt pline de sănătate.

Cum altfel ar reuși să înfrunte frigul înțepător al nopților de martie și chiar zăpada? De cum le vezi prin oraș, în buchețele ținute de mâini aspre de țărănci sau mai delicate, de florărese, te bucuri că a mai venit o primăvară. Când le pui în văzcioare frumoase și delicate ca ele, amintește-ți că ghioceii, toporașii și chiar zambilele sunt plante medicinale. Un motiv în plus de bucurie.

Toporașii – antireumatici

Li se spune și viorele, sunt frumoși foc și conțin de la uleiuri volatile până la acid salicilic (aspirina cea pentru toate durerile), atât florile, cât și frunzele având efect antiinflamator, cicatrizant, diuretic şi antiseptic.

Infuzie: două linguri de plantă uscată și mărunțită la 300 ml de apă clocotită; se recomandă în cazul afecţiunilor respiratorii, calmează tusea persistentă şi favorizează expectoraţia. Infuzia de toporași este bună împotriva febrei, a durerilor reumatice, a infecțiilor digestive și urinare. Se bea câte 2-3 căni pe zi.

Comprese: se pun cu tinctură diluată în puțină apă pentru vindecarea eczemelor, rănilor sau crăpăturilor pielii, inclusiv a iritaţiilor mamelonului, în perioada alăptării.

Ghioceii, medici de familie

Cunoscut ca vindecător încă de pe vremea druizilor care l-ar fi descoperit cam pe unde este astăzi Elveția, ghiocelul este pe bună dreptate simbolul primăverii. Și cu adevărat cel mai plin de virtuți terapeutice dintre plantele primăverii. De la el se utilizează mai cu seamă florile şi frunzele.

Infuzie: o linguriță de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită; combate crampele musculare, atenuează durerile reumatice, este adjuvant în afecţiuni cardiace. Se beau 2-3 căni pe zi.

Comprese: cele cu infuzie reduc durerea cauzată de varice. Tot ele, aplicate în fiecare seară, câte 15-20 de minute, pe față și decolteu, previn apariţia petelor de îmbătrânire.

Suc: obţinut prin presarea ghioceilor, el se aplică cu ajutorul unei dischete demachiante pe față, ajutând la estomparea pistruilor.

Decoct: o linguriță de plantă uscată și mărunțită fiartă zece minute într-o cană de apă rece este un remediu excelent (sub formă de spălături locale) contra candidozei vaginale.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x